Makron čestitao Dan državnosti – pridruživanje EU prioritet za Srbiju

Emanuel Makron je povodom Dana državnosti Srbije, u čestitki Aleksandru Vučiću poručio da se raduje što se odnosi između dveju zemalja, ukorenjeni u istoriji i negovani obostranim prijateljstvom, nastavljaju da razvijaju sa uspehom, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

„U duhu Strategije za Zapadni Balkan, koju je Francuska usvojila u aprilu 2019. godine, nastavili smo naše redovne političke razmene i želim da ih održimo i u budućnosti“, istakao je Makron.

Naglasio je da se dinamičnost i atraktivnost ekonomskog partnerstva sa Srbijom nisu zaustavile uprkos krizi izazvanoj pandemijom.

„Naša preduzeća, koja su angažovana na ambicioznim projektima, pomažu Vašoj zemlji u njenoj modernizaciji. Mislim, pre svega, na amblematski projekat izgradnje beogradskog metroa“, naveo je francuski predsednik.

Ukazao je da pridruživanje Evropskoj uniji predstavlja za Srbiju prioritet i da se, kako je naveo, raduje tome.

„Francuska je uz vas, kako bi vas podržala u procesu reformi preko ciljane tehničke pomoći. Otvaranje klastera Zelena agenda i održiva povezanost, 14. decembra prošle godine, kao i uspeh referenduma o ustavnim promenama u pravosuđu pokazuju da su konkretni pomaci u reformama praćeni napretkom u pristupnim pregovorima, shodno duhu obnovljene pristupne procedure. Ohrabrujem Vas da nastavite tim putem i da nastavite da stavljate akcenat na pravnu državu i dobro upravljanje“, poručio je Makron.

Takođe, francuski predsednik je obećao da će nastaviti da podržava dijalog sa Prištinom uz pomoć evropskog posredovanja, sa ciljem da se zaključi sveobuhvatan i konačan sporazum o normalizaciji odnosa.

Izrazio je želju da se uspesi, u tom smislu, dogode u narednim mesecima.

„Francuska želi da stavi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana u središte svog predsedavanja Savetu Evropske unije, kako bi ovaj region načinila zonom mira i prosperiteta. Još jednom Vam upućujem srdačne čestitke i molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja“, kaže se u čestitki predsednika Makrona.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar