Литургијом у јужном делу Косовске Митровице обележен празник преноса моштију Светога Саве

Окупљени крај храма који је у мартовском погрому 2004. године заједно са звонаром и парохијским домом оштећен, Срби су честитајући празник послали поруку мира и вере за опстанак.

„Данас шаљемо поруку мира, поруку вере и братства, слоге и љубави да наш српски народ опстане и остане овде, где је и био вековима и где му је место“, поручила је Татјана Марић која ће са својим синовима бити домаћин славе наредне године.

Слободанку Нојић за цркву Светог Саве у јужној Митровици вежу само лепе успомене. У њој је дуго година службовао њен покојни супруг, ту су се родила њихова деца.

„Кад је најтеже било ми смо чували храм и штитили га својим леђима. Никад нам није пало на памет да одемо, нити би отишли. Ми стари смо смогли снаге да сачувамо, а ви млади се потрудите да је сачувате, јер искушења наилазе“, каже Нојићева.

Парох Ненад Стојановић, његова супруга и петорица њихових синова једини су Срби који данас живе у јужном делу Косовске Митровице међу Албанцима. Надају се повратку сународника и труде се да храму врате некадашњи сјај.

„Ми овде који живимо у јужном делу, сваки наш човек који овде дође велика нам је помоћ и утеха и све оно што нам пружа да овде опстанемо и да овде живимо, да очувамо наше светиње и нашу цркву да у њој служимо да се у њој чује српски језик“, каже Стојановић.

До сада је прикукпљањем добротворних прилога храм делимично обновљен, а планира се обнова звоника и фасаде на парохијском дому.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar