Lideri inicijative „Otvoreni Balkan“: Tražićemo zajedno pomoć od EU za kupovinu struje

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da je ponosan što smo danas domaćini „Otvorenog Balkana“, inicijative koja je donela nadu u ovaj prostor koji je uvek bio preopterećen trvenjima i sukobima, a u najbolja vremena razmimoilaženjima.

„Kao što Dritan reče sve smo probali, sve smo pokušali, samo još nikada nismo uspeli da pokušamo sarađujemo, da radimo zajedno i da pokušamo da uradimo sve što možemo da obezbedimo bolji život građanima. Mislimo da je došlo dobro vreme za to“, rekao je Vučić.

Izneo je i podatke da je se u odnosu na prošlu godinu u istom periodu samo između Severne Makedonije i Srbije povećao broj kamiona za 1.033, sa 7.000 na više od 8.000.

Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama, delimično i zbog viših cena, ali i zbog ukupnih količina roba.

„Od 12,5 odsto do 29 odsto u zavsinosti sa kojom zemljom je reč iz ugla Srbije. To su važni podaci koji govore da naša preduzeća i poljopovrednici znaju da je ova inicijativa od velikiog interesa“, naveo je Vučić.

Kada je reč o kriznim grupama koje su formirane, kaže da nas čeka teška zima.

„Ko bi rekao drugačije ne bi bio fer i ne bi govorio istinu. Mi smo videli da su određeni papiri iz EU procurili i da će oni gledati kako i na koji način da pomognu zemljama članicama, posebno zbog velikog novca koji se troši u kupovini električne energije. Pokušaćemo kao Zapadni Balkan u celini da tražimo podršku i da tražimo delimičnu pomoć ili delimičnu naknadu za kupovinu nedostajuće količine električne energije“, naveo je on.

Ako nam dozvole to bilo bi veoma važno i svim zemljama iz inicijative „Otvoreni Balkan“, kao i za Crnu Goru i BiH, dodao je.

„Razgovarali smo o svim važnim projektima energetskim, ako i o tome šta zajedno moramo da činimo, jer da imamo dobru gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom imali bismo mnogo manje problema sa strujom i mi i oni, zajednički bismo mogli da koristimo njihove gasne kapacitete, ali oni nemaju gasa, a mi nemamo te kapacitete i sad je to problem“, rekao je Vučić.

Ukazao je da Albanija ima ugalj koji nama nedostaje, kao i da mnogo toga možemo da radimo i da sarađujemo u budućnosti.

„Ono što je veoma važno je da bilo koja odluka koju donesemo o zabrani izvoza žitarica i mesa, poljoprivrednih proizvoda, nikada se neće odnositi na bilo koji zemlju ‘Otvorenog Balkana’. Šta god i kako god imamo potrebu da uradimo zbog nestašica u svetu, uvek će sve ono što je dostupno Srbiji biti i Severnoj Makeodniji i Albaniji i obrnuto“, zaključio je Vučić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar