Lajčak: Zabrinjava bezbednosni vakuum na severu KiM

Lajčak je medijima u Prištini preneo da je o povratku Srba u institucije na severu razgovarao i sa Aleksandrom Vučićem prethodnog dana u Beogradu, kao i o energetici i nestalim osobama. Sa Lajčakom se sastao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

„Jedna stvar je jasna, stvoren je ozbiljan, bezbednosni vakuum, to nije dobro, nije dobro za ljude, nije dobro ni za koga. Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo“, istakao je Lajčak.

Dodao je da je sa obojicom sagovornika razgovarao o nastavku dijaloga u Briselu, ističući da želi da iskoristi zamah i da se radi da dođe do sastanka na visokom nivou koji će se baviti normalizacijom odnosa.

„Želimo da se taj sastanak održi u roku od nekoliko nedelja“, poručio je Lajčak i dodao da je njegov stav o Zajednici srpskih opština da su dve strane preuzele obaveze za implementaciju postignutih sporazuma.

Istakao je da nije za rokove oko postizanja konačnog dogovora o normalizaciji odnosa.

„Videćemo šta će biti u martu. Važno je da su se dve strane usaglasile oko sastanaka. Sve zavisi od Kosova i Srbije“, naveo je Lajčak.

Poručio je da u EU ne žele da predstojeći vanredni lokalni izbori na severu KiM budu faktor detabilizacije i da je u ovom trenutku teško bilo šta drugo kazati.

Podvukao je da su u dijalogu i Beograd i Priština preuzele obaveze, neke su implementirane a neke nisu, a, kako je rekao, princip „pacta sunt servanda“- ispunjavanja dogovorenih obaveza, nalaže obema stranama da sve što je potpisano mora biti implementirano.

„U bilo kom drugom slučaju obezvređuje se dijalog i proces nikada neće uspeti“, zaključio je Lajčak u Prištini.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar