Лајчак у Србији – Београд и Брисел сагласни да је ЗСО кључна, Приштина анализира различите моделе

Пред састанак у Охриду 18. марта, под покровитељством Европске уније, изасланик за дијалог Београда и Приштине састао се поподне на Андрићевом венцу с председником Србије Александром Вучићем. Разговор је био тежак и садржајан и наставља се вечерас, поручио је председник на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav. У фокусу је европски план о нормализацији односа Београда и Приштине.

„Председник Вучић је нагласио да Србија одговорно ради и посвећено приступа разговорима у циљу постизања компромисних и одрживих решења, неопходних за нормалан живот и бољу будућност свих грађана, уз јасно наведена ограничења. Председник је поновио да је формирање Заједнице српских општина предуслов за нормализацију односа, као и за безбедност и заштиту права српског народа на Косову и Метохији“, саопттила је Служба за сарадњу са медијима председника.

У Бриселу кажу да ће састанак Вучића и Куртија у Охриду бити усредсређен на финализацију Анекса за примену Споразума о путу нормализације односа Београда и Приштине.

Курти: Анализирамо 15 модела за ЗСО

Курти напомиње да ће се пре састанка знати дневни ред и тачке о којима ће се разговарати на основу већ договореног споразума по европском предлогу.

Од Лајчака је, каже, добио 15 модела за Заједницу српских општина, које анализирају његови саветници и министри.

„Модели које је представио европски изасланик Лајчак су различита решења за националне мањине у земљама Европске уније и укупно их је 15 добро познатих. Нисам их спомињао, да не угрозим или не заборавим неки део, али у земљама Уније се зна да поред већинског становништва, постоји и мањина. Сматрам да су то модели из којих можемо узети елементе да у нашој земљи, не само људска права, већ и права националних мањина буду на правом нивоу“, каже Курти.

Вучић о будућим потезима пре одласка у Охрид

Председник Србије Александар Вучић каже да ће о свему више знати након дводневних разговора с Мирославом Лајчаком. О томе ће обавестити јавност пре одласка у Охрид.

„Да видимо шта је то, не пре свега о чему ћемо да маштамо и шта ћемо да причамо, већ шта је то што можемо да урадимо. Ако неко није спреман ни да разговара, а камоли да имплементира Заједницу српских општина, не знам шта је смисао. Али да не говорим ништа више од тога, данас и сутра ћу да разговарам са Мирославом Лајчаком и онда у среду или четвртак ћу вам се свакако обратити пре пута у Охрид и рећи како све видим, шта мислим о свему и шта нам је чинити у наредном периоду“, истиче Вучић.

Лајчак са представницима шест опозиционих странака

О разговорима које је водио у Приштини и Београду Мирослав Лајчак известио је представнике шест опозиционих странака у Србији.

У разговору са лидерима Странке слободе и правде, Демократске странке, Покрета Слободних грађана, Народне странке, покрета Не давимо Београд и Заједно, Лајчак је рекао да је основно питање формирање ЗСО и да без тога нема ни споразума.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar