Lajčak u Prištini: Cilj EU je da se izbegnu tenzije i sukobi krajem oktobra

„Neću da iznosim detalje, ali sastanak sa premijerom Kurtijem je bio veoma konstruktivan i veoma koristan i napredujemo u našim razgovorima. To je verovatno ono što mogu da kažem“, rekao je Miroslav Lajčak u Prištini.

Istakao da je cilj EU da izbegne bilo kakvu vrstu tenzija, navodeći da isti cilj imaju i zvaničnici SAD.

„Ovde smo gotovo svake nedelje, takođe i moj dobar prijatelj je nedavno bio ovde. To je iz prostog razloga što želimo da iskoristimo momentum i da se uverimo u postojanje napretka u procesu normalizacije, kao i izuzetno bitnu stavku da neće biti dalje eskalacije na terenu, što naravno uključuje i eventualne tenzije i nasilje. To su teme oko kojih smo razgovarali i nadam se da razumete moj stav da neću da idem u detalje“, pojasnio je Lajčak.

Potvrdio je da je francusko-nemački predlog bio tema u razgovora koje je vodio sa Kurtijem, odbivši da iznese detalje.

„Razgovarali smo o nemačkom predlogu, ali to ne pomaže procesu ako ulazim u detalje. To su osetljiva pitanja i ja sam u kontaktu sa obojicom, Kurtijem i Vučićem“, rekao je Lajčak.

Za navodno nemački nacrt statuta Zajednice srpskih opština rekao je da nije podstaknut od strane EU.

„Čuo sam o tom papiru iz medija. A ono šta je interesantno iz vaših medija. Mogu vam reći da nisam bio informisan o tome ranije, niko to nije podelio sa nama. I u redu je ako neko želi da predloži nacrt, ali mi to ni od koga nismo tražili. I što se nas tiče, radi se samo o još jednom papiru koji je produkt NVO sektora i to je potpuno odvojeno od našeg procesa normalizacije i od onog šta mi zvanično radimo i generano gledano od dijaloga“, pojasnio je Lajčak.

Lajčak će popodne u Prištini učestvovati i na međunarodnom bezbednosnom forumu koji organizuje predsenica Vjosa Osmani.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar