Lajčak sa Eskobarom: Neophodno primeniti sve postignute sporazume

Miroslav Lajčak na svom Tviter nalogu naveo je da je u razgovoru sa Garbijelom Eksobarom postignuta saglasnost o značaju da se postigne sporazum o modalitetima implementacije.

„Nakon jučerašnjeg sastanka na najvišem nivou, zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar i ja smo se sastali da koordiniramo naredne korake pre sledećeg sastanka“, napisao je Lajčak.

U Briselu je u ponedeljak održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje su Lajčak i šef diplomatije EU Žozep Borelj održali prvo odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim i zajednički razgovor.

Borelj je posle sastanka rekao da su se Vučić i Kurti saglasili da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da su se obe strane složile da primena plana počne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

Aleksandar Vučić je najavio da će naredni sastanak biti održan 18. marta u Skoplju.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je ranije danas da bi Zajednica srpskih opština trebalo odmah da se sprovede, kako je i dogovoreno, kao i da evropski predlog ne znači međusobno priznanje, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar