Lajčak sa delegacijama Beograda i Prištine u Briselu, Petković insistirao na formiranju ZSO

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak održao je odvojene sastanke sa predstavnicima delegacija Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

„Intenzivna diskusija sa dvojicom šefova pregovarača Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem po brojnim konkretnim temama danas u Briselu“, napisao je Lajčak na svom Tviter profilu.

Petar Petković je na početku sastanka sa Lajčakom insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, kako je dogovoreno u Briselu pre skoro devet godina.

Naglasio je da je formiranje ZSO od ključne važnosti za normalizaciju odnosa kao i bezbednost Srba na prostoru KiM.

Petković je posrednicima EU ukazao i na činjenicu o povećanim broju incidenata nad Srbima na KiM.

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine, koja se održava nakon tri i po meseca pauze, nastaviće se i u kasnim popodnevnim satima u Briselu.

Tokom sastanka sa EU posrednicima u dijalogu razmatraju se i teme energetike, a delegacija Beograda insistira na tome da srpske kompanije u skladu sa sporazumom dobiju neophodne licence za snabdevanje električnom energijom, što je uslov za stabilno i bezbedno snabdevanje električnom energijom severa Kosova i Metohije.

Na sastanku je razmatrana tema nestalih na kojoj Beograd insistira kao jednom od ključnih civilizacijskih pitanja, navodi izvor iz srpske delegacije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar