Lajčak nenajavljeno u Prištini: Razgovaramo kako da poguramo dijalog napred

Miroslav Lajčak boravi u Prištini, gde se sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem, objavljeno je iz njegovog kabineta.

Lajčak je izjavio da je sa Kurtijem danas razgovarao o unapređenju tog procesa dijaloga sa Beogradom, ističući da su u Briselu spremni za novi susret zvaničnika na političkom nivou.

„Ovde smo da poguramo proces napred, sastanak će biti održan što je pre moguće i to je svrha zašto sam danas ovde. Želimo da budemo sigurni da sastanak ima sadržaj i da bude produktivan“, izjavio je Lajčak medijima po okončanju nenajavljenog susreta sa Kurtijem.

Nije precizirao datum sledećeg susreta Kurtija i predsednika Srbije Vučića, dodajući da je EU uvek spremna da posreduje.

Kako prenose prištinski mediji, Lajčak je „iznenađen kada je čuo za novi okvir dijaloga“, a koji je pomenuo predsednik Srbije tokom podnošenja izveštaja o dijalogu u Skupštini Srbije.

Iz kabineta Aljbina Kurtija saopšteno je da se razgovor odnosio na nastavak pregovaračkog procesa u Briselu.

„Premijer Kurti je ponovio da bi cilj dijaloga trebalo da bude postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, sa uzajamnim priznavanjem u središtu“, navodi se u saopštenju.

Poseta Miroslava Lajčaka Prištini nije prethodno najavljena, kao ni sadržaj razgovora sa Kurtijem.

Dolazak Lajčaka otkrio je portparol vlade Perparim Krueziju, a nakon što je Kurti napustio sednicu skupštine da bi se sastao sa izaslanikom EU.

Lajčak je u Prištini boravio pre nekoliko dana u društvu savetnika francuskog i nemačkog predsednika.

Kako dalje u dijalogu bila je tema njih trojice u razgovorima sa Kurtijem u Prištini i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar