Lajčak nakon sastanaka u Prištini: Zabrinuti smo, ne želimo da se ponovi situacija od 31. jula

Miroslav Lajčak je naveo da su zajedničkom posetom sa Gabrijelom Eskobarom želeli da pošalju poruku da između Brisela i Vašingtona postoji jedinstvo i da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog onoga što se dogodilo 31. jula.

Naveo je da očekuje nakon sastanaka sa „liderima Kosova i Srbije, da se ne ponovi ono što se desilo u julu na severu“.

„Najvažnija poruka je da smo ovde sa Gabrijelom Eskobarom kao prva tačka da pokažemo da je jedinstvo između EU i SAD potpuno i da ne može biti bolje. Radimo zajedno na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. I drugo, međunarodna zajednica je veoma zabrinuta zbog onoga što smo videli na terenu 31. jula. I očekuje se od nas zajedno, kao pregovarača i od lidera Kosova i Srbije, da ne dozvolimo da se to ponovi 31. avgusta i zato smo ovde“, izjavio je Lajčak posle sastanaka.

Eskobar: Dobili smo uverenja da ne žele sukobe na severu Kosova 

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, nakon sastanka sa Osmanijevom i Kurtijem, istakao je da su ga oni uverili da ne žele eskalaciju situacije, prenosi Kljan Kosova.

Eskobar je naveo da su „Lajčak i on tu kako bi se optimizam lidera Kosova i opozicionih stranaka, da ne dođe do eskalacije, pretočio u činjenicu“.

„Uveravali su nas da ne žele nikakvu eskalaciju, ne žele nasilje 1. septembra. Dakle, danas smo ovde da se pobrinemo da sve te dobre želje i sav taj optimizam budu pretočeni u dobro zemlje“, rekao je Eskobar.

Lajčak i Eskobar sutra u Kosovskoj Mitrovici i Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom.

Sastanak sa Lajčakom planiran je u 17 časova, a sa Eskobarom pola sata kasnije u Predsedništvu Srbije.

Pre toga, Lajčak i Eskobar otići će u Kosovsku Mitrovicu, gde će razgovarati sa predstavnicima Srba.

Odbornici opština severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok održali su, ranije danas, zajedničku odborničku skupštinu u Zvečanu.

zajedničkoj deklaraciji naveli su da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću daju podršku da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.  

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar