Lajčak i Eskobar u NATO-u o pronalaženju rešenja za odnose Beograda i Prištine

U razgovoru je naglašeno da je stabilnost na Zapadnom Balkanu važna za celu Evropu.

„Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni su za sve Evropljane. SAD, naši NATO saveznici i EU su posvećeni radu sa Srbijom i Kosovom na pronalaženju rešenja i puta napred u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih zajednica“, navodi se na Tviter nalogu misije SAD pri NATO-u.

NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU – kao glavne platforme za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona – i sve napore usmerene ka unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a nakon sastanka trojice zvaničnika.

Džoana je ukazao da NATO-u i Evropska unija ulažu intenzivne napore kako bi se smanjile nedavne tenzije, posebno na severu Kosova i Metohije.

On je takođe istakao, ključnu podršku koju su pružile misije KFOR-a predvođena NATO-om i misija Euleksa koju vodi EU u uspešnom uklanjanju blokada na putevima, koje su pomogle da se u potpunosti vrati sloboda kretanja širom KiM.

Naveo je da, KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi švoj mandat UN u potpunosti i na dnevnoj bazi, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu. 

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je na Tviteru istakao da je imao koristan sastanak sa Džoanom i Eskobarom.

„Razgovarali smo o nedavnim dešavanjima u dijalogu, uključujući sever Kosova, saradnji EU-SAD-NATO, i budućim koracima. Zahvalni smo na prilici da se, takođe, zajednički obratimo ambasadorima NATO“, istakao je Lajčak.

Sastanak Eskobara, Lajčaka i Džoane je bio deo redovnih konsultacija o situaciji na Kosovu i Metohiji i dešavanjima u širem regionu Zapadnog Balkana.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar