Lajčak i Eskobar sa Srpskom listom i opozicionim strankama u Prištini

Predstavnici Srpske liste zatražili su od Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara da se najhitnije pojača bezbednost Srba, njihove imovine, ali i imovine Srpske pravoslavne crkve, i da se međunarodna zajednica potrudi da spreči jednostrane poteze Prištine kojima se ugrožava bezbednost, mir i suživot na Kosovu i Metohiji.

Sa Lajčakom i Eskobarom su o problemima Srba i dijalogu Beograda i Prištine razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

U saopštenju Srpske liste navodi se da su ukazali na obaveze Prištine iz Briselskog dijaloga, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je istakao da je Briselski sporazum jasan i da se srpski narod protivi namerama Prištine da umanji svoje obaveze u vezi sa nadležnostima Zajednice srpskih opština, ali i ostalih obaveza iz postignutih sporazuma, poput pitanja u oblasti pravosuđa, energetike, diploma i realizacije posete zvaničnika Srbima na ovim prostorima.

Lajčak i Eskobar razgovarali su i sa predstavnicima opozicionih parlamentarnih stranaka u Prištini.

Od predstavnika opozicije smo čuli da su u istom tonu, kao i premijer Aljbin Kurti, Lajčaku i Eskobaru preneli da podržavaju nastavak dijaloga sa Beogradom kojim će biti obezbeđeno međusobno priznanje, uz, kako navode „poštovanje suvereniteta i integriteta Kosova“.

Predstavnici Demokratske partije, Demokratskog saveza i Alijanse za budućnost su jednoglasno za postizanje konačnog, sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom „bez podrivanja državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka“.

Lajčak se kratko oglasio na Tviteru i rekao da predstavnici opozicionih i drugih stranaka razumeju značaj i podržavaju dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. O sadržaju današnjih sastanaka, Lajčak i Eskobar će se sutra prepodne šire govoriti za kada su zakazali konferenciju za medije, pre no što krenu za Beograd.

Prvog dana posete Prištini razgovarali su sa Vjosom Osamani i Aljbinom Kurtijem.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar