Lajčak i Eskobar sa Osmanijevom i Kurtijem u Prištini

Sastanci su održani iza zatvorenih vrata. Nakon sastanka sa Kurtijem, Lajčak i Eskobar su razgovarali i sa liderima opozicionih stranaka.

Osmanijeva je nakon sastanka saopštila da je u razgovoru sa Eskobarom i Lajčakom navela da je „Kosovo konstruktivna strana, pripremljena i angažovana u procesu dijaloga koji je fokusiran na međusobno priznanje, dodajući da Kosovo nikada nije doprinelo tenzijama i stalno je posvećeno miru i stabilnosti“.

„Na sastanku sa specijalnim izaslanicima Lajčakom i Eskobarom, izrazila sam opredeljenje Kosova da nastavi saradnju i koordinaciju sa našim partnerima, ističući da je angažovanje naše zemlje u dijalogu zasnovano na zaštititi suvereniteta, ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Kosova, koji su nematerijalni“, napisala je Osmanijeva na Fejsbuku.

Ukazala je da „Kosovo nikada nije doprinelo tenzijama i stalno je posvećeno miru i stabilnosti, kao i evropskim rešenjima“.

„Naša zemlja je izgrađena na principu multietničkog društva u kojem svi imaju jednaka prava, bez obzira na etničku pripadnost“, poručila je Osmanijeva.

Za sutra prepodne je predviđen susret Lajčaka i Eskobara sa predstavnicima Srba u severnoj Mitrovici.

Lajčak i Eskobar će sutra popodne u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Eskobar je u Prištinu doputovao juče, kada se sastao sa Osmanijevom i licerima opozicionih partija.

Kurti je ranije danas izjavio da će od 1. septembra početi izdavanje ulazno/izlaznog dokumenta za srpske lične karte ili ih neće izdavati nijedna strana. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar