Lajčak i Eskobar: EU i SAD zajedno rade na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Lajčak i Eskobar koji borave u trodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji odvojeno su se sastali sa Vjosom Osamni i Aljbinom Kurtijem. Glavna preokupacija dvojice međunarodnih zvaničnika je kako pokrenuti dijalog i doći do dogovora dveju strana.

Lajčak i Eskobar prvi put dolaze zajedno u Prištinu, čime, kako je ocenio Lajčak, pokazuju da u dijalogu posreduje Evropska unija uz jaku podršku Sjedinjenih Država.

Drugi cilj posete je da čuju kako u Prištini i Beogradu vide nastavak procesa i, treće, da razgovaraju o nekim aktuelnim pitanjima.

Urgentno pitanje koje treba rešiti je pravo Srba da u svojim sredinama glasaju na izborima koje organizuju vlasti u Beogradu, kao što je na Kosovu i Metohiji bilo svih godina pre ovomesečnog referenduma, kada su ga vlasti u Prištini zabranile.

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani prenela je Lajčaku i Eskobaru da rasvetljavanje sudbine nestalih osoba na Kosovu  u dijalogu treba tretirati kao prioritet.

Optužila je Beograd za nesprovođenje dogovora i zatražila od međunarodnih predstavnika da se Prištini omogući ravnopravan tretman u nastavku dijaloga.

Zajednica srpskih opština treba da bude formirana, po modelu o kojem se Priština i Beograd dogovore, treba pronaći rešenje za struju na severu Kosova i rasvetliti sudbinu oko 1.600 nestalih osoba.

Sumirajući susret sa Vjosom Osmani, kom je prisustvovao i Eskobar, Lajčak je na Tviteru napisao da su se saglasili da je neophodno ubrzati rad na rasvetljavanju sudbine nestalih osoba.

Podrška pregovaračkom procesu u Briselu

U zasebnom razgovoru, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti informisao je Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara da vlada u Prištini podržava pregovarački proces u Briselu i da mu je posvećena, pod uslovom da „ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost Kosova ostanu nedirnuti“.

Kurti je rekao da je spreman da odgovori na sve zahteve svih građana Kosova, i da Priština traži pomoć EU za angažman u NATO-u i evropske integracije.

Nakon sastanka sa Kurtijem, Miroslav Lajčak je izjavio da je došao sa Eskobarom u Prištinu da prenesu jasnu poruku da EU i SAD rade na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Ovo je bila dobra prilika da razgovaramo o našim planovima za naredne nedelje i mesece i nastavićemo razgovore. Ostaćemo ovde do srede i nadamo se da ćemo imati jasniju sliku šta da očekujemo od budućnosti i kako treba da se gradi proces“, rekao je Lajčak.

On je dalje dodao da će detalji biti naknadno saopšteni, ali da je za početak veoma zadovoljan što je u poseti Prištini.

Eskobar je na konferenciji za medije rekao da SAD podržavaju dijalog i integraciju celog Zapadnog Balkana u EU.

„Za Kosovo i region vidimo izvanredne mogućnosti. Vi ste Evropljani, vi ste ekonomski, kulturno i istorijski Evropljani. Radili smo sa evropskim kolegama da prepoznamo Zapadni Balkan kao izuzetnu priliku, a ne opasnost. Ohrabrujemo sve strane da vide Zapadni Balkan kao potencijalnog budućeg člana. Dijalog ima našu punu podršku“, rekao je Eskobar. 

Lajčak i Eskobar u sredu iz Prištine putuju za Beograd.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar