Kurti: ZSO bi bila neka država Srbije unutar Kosova

„Oni (Beograd) bi želeli da Kosovo ne bude država, oni bi želeli Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Kosova. Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas“, smatra Aljbin Kurti.

Kurti je u intervjuu za N1 BiH rekao da bi Beograd prvo priznao tzv. Kosovo da želi ZSO i da Srbija „želi ZSO da Kosovo ne funkcioniše“.

Kurti je takođe rekao da se zbog „gorkog iskustva“ iz Bosne i Hercegovine u Prištini neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, jer Priština ne želi da Srbija „kopira model“ Republike Srpske.

„Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora. Ako Beograd kaže da se to neće desiti, onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu“, rekao je Kurti.

Takođe je rekao da sporazum i dogovor Prištine i Beograda neće biti lak, ali da treba dati šansu dijalogu. Na pitanje zašto govori da će sporazum biti do proleća, on odgovara da je „proleće dovoljan period da najzad napravimo normalizaciju odnosa, ako imamo tu dobru volju“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar