Kurti izneo šest uslova za formiranje ZSO

Prvi uslov je da Zajednica mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima koji su na snazi na Kosovu, drugi da ne može biti jednonacionalna, treći da mora da joj se promeni naziv, četvrti da ne može da ima nikakvu javnu ili izvršnu vlast.

Prema Kurtiju, Zajednica mora da služi horizontalnoj saradnji opština u skladu sa ustavom i zakonom o samoupravi. Zatim da se prava manjina naprave na principu reciprociteta, podrazumevajući ovde da svako pravo Srba na Kosovu treba da bude i za Albance u Srbiji.

Kao preduslov naveo je gašenje nelegalnih struktura na severu Kosova i prihvatanje Povelje UN za međudržavne odnose i neometanje apliciranja Kosova u Evropsku uniju.

Peti uslov je da Zajednica bude deo konačnog sporazuma i da se formira nakon međusobnog priznavanja.

Šesti uslov je da predsednik Srbije povuče pisma upućena na adrese pet država članica EU i ostalima da ne prihvate da Kosovo bude član Evropske unije.

Kurti je, obraćajući se poslanicima skupštine u Prištini, zatražio od visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja da poziva na česte i redovne sastanke radi postizanja konačnog dogovora.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar