Kurti: Francusko-nemački plan sadrži preambulu i deset tačaka

„Sporazum bi trebalo da bude usredsređen na obostrano priznavanje, jer samo tako možemo u potpunosti da normalizujemo odnose Kosova i Srbije“, rekao je Kurti u Prištini, nakon što je sinoć razgovarao sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Povodom sporazuma o Zajednici srpskih opština, Kurti je rekao da je to jedini sporazum koji nije prošao test ustavnog suda.

„Postoji insistiranje od raznih međunarodnih faktora da ZSO bude kao što je potpisana 19. aprila 2013. godine, ali je taj sporazum jedini od 33 sporazuma koji nije prošao test ustavnog suda“, rekao je Kurti, a prenose mediji u Prištini.

Preneo je da je šatl diplomatija povezana sa sastancima na visokom nivou za predlog Evropske unije, koji podržavaju Nemačka, Francuska i Sjedinjene Američke Države.

„Ovaj predlog ima pet rečenica u preambuli i ukupno 10 članova. Kada smo ga dobili 9. septembra, rekli smo da je to dobra osnova za dalje razgovore, to je okvir i platforma koja nam omogućava da idemo napred, ali je potreban pregovarački proces razgovora da bi se predložio i napravio dogovor. Ono što ističemo je da, s jedne strane, postoje 33 briselska sporazuma iz prošle decenije i ne postoji nijedan sporazum koji ima prioritet nad drugim sporazumom“, rekao je Kurti.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kasno sinoć susreo se u Prištini sa Aljbinom Kurtijem i šefom pregovaračkog tima Prištine Besnikom Bisljimijem.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar