Kurti: Formiranje ZSO nije moguće, Srbija treba nama da plati odštetu

Aljbin Kurti je, govoreći o pitanju Zajednice srpskih opština, rekao da je Kosovo multietničko, iako od proglašenja takozvane nezavisnosti 93 odsto stanovništva čine Albanci, prenosi Ekonomija onlajn.

„Izneli smo stav o ZSO. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo ima 93 odsto Albanaca, ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Sada se ne može formirati jednonacionalna Zajednica već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova koji se i kao politički aktivista i kao poslanik opozicije, a i danas kao premijer obavezao i afirmisao sva prava manjina bez razlike“, rekao je Kurti.

Kurti kaže da je „nije moguće monoetničko udruživanje na Kosovu sa multietničkim ustavom“.

Poručio je da „ako Srbija želi da ima jednoetničke zajednice na Kosovu, to treba da pokuša najpre u svojoj zemlji“.

„Nacionalne manjine u Srbiji čine skoro 20 odsto stanovništva, a na Kosovu oko 7 odsto. Preševo, Medveđa i Bujanovac imaju samo Nacionalni savet, to je nepravedno, štetno i neprihvatljivo“, rekao je Kurti nakon posete jednom preduzeću u Uroševcu.

Međutim, dodao je da je otvoren za razgovore na osnovu evropskog predloga.

Poručuje i da „Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara“.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar