Kurti: Bio sam spreman da potpišem, srpska strana nije bila spremna

Aljbin  Kurti je, na konferenciji za novinare posle trojnog sastanka, kome su pored njega i Vučića prisustvovali i šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao „da je šteta što večeršnji razgovori nisu završili potpisivanjem sporazuma“, prenosi Reporteri.

Kako je rekao, da je potpisan, to ne bi bio prvi tekst koji su potpisali predstavnici Beograda i Prištine.

Kako prenosi Koha, Kurti je rekao i da veruje „da smo na dobrom i jednosmernom putu normalizacije odnosa“ Beograda i Prištine.

Bilo bi dobro da evropski plan, kako je naveo, pročita što više građana i stručnjaka za međunarodne i pravne odnose, i „da se o tome povede demokratska javna rasprava“ dodaje Koha.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije večeras novinarima da je u Briselu dogovoreno da se nastave razgovori i naglasio da na počektu mape puta, bez obzira da li je reč o primeni Briselskog sporazuima ili novog francusko-nemačkog plana, uvek mora da stoji implementacija Zajednice srpskih opština.

„Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ono što neko ne želi da ispuni – ZSO“, rekao je Vučić novinarima.

Šef diplomatije Borelj saopštio je u odvojenoj izjavi novinarima da su se Vučić i Kurti složili danas na trojnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU.

Evropski komesar je naveo da su se obe strane složile da se sa primenom plana započne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar