Kurti bi da razgovara sa SPC na KiM o imanju Visokih Dečana

„Kada je reč o manastiru Dečani, mi podržavamo očuvanje kulturnog nasleđa bez obzira na veroispovest, ali kulturno nasleđe i vlasništvo nisu ista stvar. Izrazio sam spremnost da započnemo razgovore sa pravoslavnim verskim vlastima na Kosovu i da nađemo rešenje“, rekao je Aljbin Kurti u intervjuu Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Međutim, napominje da u Prištini traže da se Beograd ogradi od prošlosti, odnosno Miloševića.

„Jer se radi o 24 hektara zemlje koju je on poklonio manastiru Dečani. Prethodno je to bila javna svojina i ne bi trebalo da zanemarimo tu činjenicu. Želim prihvatljivo rešenje za sve, ne narušavajući princip opšteg dobra, bez štete i diskriminacije bilo koje strane“, rekao je Kurti.

Tvrdi da „Srbima na Kosovu nije u interesu“ formiranje Zajednice srpskih opština, već da je to „oduvek Srbija želela“.

„Ona želi da bude obeštećena, formiranjem nečega poput Republike Srpske u BiH, za činjenicu da su izgubili Kosovo – koje nikada nije ni trebalo da imaju“, naveo je Kurti i dodao da je Ustavni sud u Prištini utvrdio da nijedno od sedam poglavlja sporazuma iz 2015. godine nije u skladu sa Ustavom.

Srpska pravoslavna crkve na Kosovu prošle godine je odlučila da prekine sve kontakte sa kosovskim vlastima zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda zajednice, kao i otvorene entičke i verske diskriminacije prema SPC.

„Zbog neviđenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda bez presedana protiv naše zajednice SPC na Kosovu je suspendovala kontakte sa kosovskim vlastima. Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj crkvi nanosi štetu svim građanima Kosova“, navodi se u podsećanju monaštva Visokih Dečana objavljenom u junu ove godine.

Iz manastira dodaju da je SPC upozorila međunarodne predstavnike o neophodnosti posebnih mehanizama zaštite, u situaciji kada kosovska vlada otvoreno ne poštuje sudske odluke i potpisane sporazume koje garantuju EU i OEBS u specijalnim zaštićenim zonama verskog kulturnog nasleđa.

„U svom objavljenom Izveštaju američkog Stejt departmenta o slobodi veroispovesti na Kosovu u 2021. godini SAD su kritikovale to što se ne sprovodi odluka kosovskog Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima“, napisali su iz manastira.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar