Крушевац: Пост и молитва, шарена јаја најављују највећи хришћански празниk

Обичаји су најлепша игра за Крушевљанку Јелену Ђорђевић. Ваксршњи посебно. У њима је уживала у детињству, а и сада као мајка и домаћица.

“Није згорег рећи да јаја треба скувати у води у коју је додата света водица. Моја омиљена боја је свакако и она најрадоснија, најлепша црвена и ја углавном велики број јаја фарбам баш у ту боју, а након тога је украшавам на различите начине, тако да се радују пре свега моји укућани, комшије, пријатељи, породица, колеге и сви остали”, наводи Јелена Ђорђевић, домаћица из Крушевца.

Највише најмлађи. Фарбање јаја идеално је за дружење деце, испољавање маште и креативности, усвајање верских и традиционалних вредности.

“Волимо да учествујемо у оваквим акцијама, посебно данас. Да имамо што више успомена, посебно зато што је ово празник Ускрс коме се деца највише радују”.

“Наравно да фарбам кући јаја и јако сам срећна зато што то радимо и јер се цела породица окупи”.

“Ово носимо у цркву Лазарицу и тамо ћемо да оставимо као успомену”, наводе верници.

Вера и празници се не своде на формалности и обичаје. Они јесу важни, али не као суштина, да је Велики Петак дан Христовог страдања.

Јеромонах Сергеј истиче: “Заправо, читава ова седмица јесте време Христових страдања. Јер његово страдање је само резултирало распећем на крсту, али том самом догађају распећа претходиле су велике, велике патње његове богочовечанске душе, богочовечанске личности на шта требва да усмеримо своје мисли. На разумевање дубине и величине жртве”.

Строги пост и молитва, Васкршње дечије радионице, шарена јаја на породичној трпези, најављују највећи хришћански празник и показују значај припадности и заједништва.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar