Kristofer Hil položio zakletvu: Dolazim sa novim pogledom na Srbiju

Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu objavila je na Tviteru da je Kristofer Hil položio zakletvu i počeo sa pripremama za skori dolazak u Beograd.

U ličnoj poruci, novi američki ambasador je naveo da je veoma zahvalan i izuzetno srećan što je Senat SAD potvrdio njegovu nominaciju krajem prošle nedelje.

„Moja supruga Džuli i ja se istinski radujemo što će Beograd biti naš dom u nekoliko narednih godina i što ćemo upoznati Srbiju i njen dinamičan narod“, naveo je Hil.

Ocenio je da se toliko toga promenilo od kad je poslednji put bio u Beogradu i regionu.

„Vremenom sam naučio da poštujem istoriju i nastojao sam da naučim njene složene lekcije, ali u kofere neću spakovati težak teret prošlosti. Dolazim sa novim pogledom na Srbiju iz 2022. godine, zemlju koju Sjedinjene Države vide kao važnog partnera i prijatelja“, napomenuo je Kristofer Hil.

Naveo je da su ovo, bez sumnje, nespokojna vremena, ali da veruje da ih dve zemlje mogu dočekati zajedno, u konstruktivnom duhu i raspoloženju i sa svešću da imaju mnogo zajedničkih interesa.

„Želim da naši bilateralni veze rastu i napreduju kao nikad pre, a posebno želim da iz ovih globalnih izazova naši odnosi izađu još bolji i jači. Verujem u viziju dinamičnih odnosa između Srbije i SAD, koji počivaju na dubokim temeljima međusobnog poštovanja“, istakao je Hil.

Poručio je da se raduje što će doprineti najproduktivnijoj eri u odnosima koju su dve zemlje ikada imale.

Kristofer Hil je bio ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji. Domaćoj javnosti poznat kao specijalni izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu. 

Američki predsednik Džozef Bajden je Hila za novog ambasadora u Beogradu nominovao početkom oktobra 2021. godine, ali je Senat tek nedavno potvrdio njegovo imenovanje.

Kristofer Hil je na mestu ambasadora SAD u Beogradu zamenio Entonija Godfrija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar