Крах преговора о миру у Појасу Газе, настављен револверашки обрачун Израела и Исламског џихада

Узвицима „Алаху екбар“, група Палестинаца пратила је пројектиле који су из Појаса Газе летели ка Израелу у трећем по реду обрачуну израелских снага безбедности и Исламског џихада у последњих десет месеци.

Одушевљење становника Газе, међутим, убрзо је утихнуло, пошто је израелско ратно ваздухопловство из дронова и авиона пројектилима засуло више од 110 база Исламског џихада, неретко скривених међу стамбеним зградама.

Израелски преговарачи су, како наводи Харец, напустили и наставак преговора у летвртак после подне, наводећи да ће акција њихових снага безбедности бити окончана пошто буду постигнути циљеви, односно елиминисани планери ракетних напада палестинских милиција.

Недуго затим, израелско министарство спољних послова упознало је владу Египта да се повлачи из преговора са Исламским џихадом, који је прекид ватре условио обустављањем израелских напада на лидере те организације и предајом тела Кадера Аднана, који је прошле седмице преминуо од последица штрајка глађу у израелском затвору.

Израелска војска потврдила да је из Појаса Газе, до сада, испаљено 547 пројектила и минобацачких граната на циљеве у Израелу, од који је страдао један, а рањено неколико Израелаца.

Више од 100 палестинских пројектила експлодирало у Појасу Газе

Најмање 110 пројектила није ни добацило до Израела, већ је пало широм Појаса Газе. У тим експлозијама страдале су четири особе, укључујући и једну девојчицу.

Израелска војска и обавештајна служба Шин Бет су, у међувремену, ликвидирали десетак лидера Исламског џихада, одговорних за покретање ракетних напада на Израел, укључујући Ахмеда Абу Даку и главног „ракеташа“ те огранизације Алија Алија.

Нова серија сукоба уследила је после недељу дана дугог примирја, које су на једвите јаде успели да испослују дипломате из Катара и Египта.

Примирје се распало пошто су Израелци убили неколико лидера Исламског џихада, који су се спремали да испале пројектиле на Израел са локација у близини Кан Јуниса у Појасу Газе.

Операција „Освета слободних“, како је назвао здружени штаб палестинског отпора, почела је пошто су израелске снаге у неколико одвојених акција, убије тројицу лидера Исламског џихада, Џихада ел Ганама, Халила ел Батинија и Тарика Ез ел Дина, што је протумачено као „гажњење црвених линија“ и кршење договора о прекиду ватре, који су свега недељу дана раније, испословале дипломате из Катара и Египта.

Тројица убијених су, наводно, били команданти Исламског џихада у северном делу Појаса Газе, члан војног савета те организације и мозак акција које је Исламски џихад предузимао на Западној обали.

Упркос израелској противракетној одбрани, кроз бараж ракета „Ајрон доума“ и „Двидове прачке“, успео је да пролети најмање један палестински пројектил, који је погодио разну кућу у Сдероту.

Дипломатско балансирање Катара и Египта између Палестинаца и Израелца

Сукоби, који су пре седам дана прекинути након посредовања Дохе и Каира, избили су пошто је лидер Исламског џихада Кадер Аднан умро у затворској болници од последица штрајка глађу, што су палестински лидери одмах назвали убиством.

Уследила је салва пројектила са обе стране, али су ескалацију сукоба спречили египатски и катарски изасланици, који су лидере лидере Хамаса и Исламског џихада успели да убеде да би наставак сукоба имао катастрофалне последице по Појас Газе.