Košar: Situacija u Ukrajini utiče na bezbednost Evrope, Srbija i EU da deluju skladno

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uručila je Pjeru Košaru, ambasadoru države predsedavajuće Savetu Evropske unije, dokument sa preporukama građana Srbije kao doprinos evropskoj inicijativi „Konferencija o budućnosti Evrope“.

Dokument sadrži 52 preporuke i najveći broj se odnosi na zelenu agendu.

„Izgleda da su pitanja klimatskih promena izazvala najviše interesovanja posebno kod mlađih i najveći broj preporuka je definisano u tom smislu, ali tu su i pitanja zapošljavanja i uopšte socijalne politike, obrazovanja u segmentu zajedničke politike EU“, navela je Joksimovićeva.

Naglasila je  da su građani Srbije pokazali svoje i veliko znanje o današnjoj Evropi, EU, ali i ozbiljne ideje i zamisli o tome kako EU može da bude „još bolji krov za sve nas koji živimo na evropskom kontinentu“. 

Zajednički izazov Srbije i EU

Košar je istakao da je zajednički izazov Srbije i EU „ruska agresija na Ukrajinu“ i da Srbija i EU treba i u tom smislu da ostanu zajedno, jer ono što se desi u Ukrajini deluje i na bezbednost Evrope i na evropske vrednosti.

„Bilo da se radi o međunarodnom pravu, međunarodnom humanitarnom pravu, slobodi medija, sve to predstavlja pretnju za države EU, ali i za Srbiju“, kazao je Košar.

Otpravnik poslova Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc istakao je da se od Srbije kao buduće članice Unije očekuje proaktivan pristup i naveo da je „neisprovocirana i neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu“ ujedinila Evropu više nego ikada.

„Ovo je trenutak istine za Evropu. Sudbina Ukrajine je u pitanju, ali i evropska sudbina. Računamo na Srbiju da podrži EU u odbrani mira“, kazao je Lorenc.

Dodao je da se očekuje od Srbije da bude istog stava kao i EU, kao što je to učinila tokom glasanja u UN za dve rezolucije.

Lorenc je rekao da EU računa na Srbiju da se zajedno suoče sa najvećim izazovima našeg vremena.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar