Konstituisan 13. saziv Narodne skupštine Srbije, poslanici položili zakletvu

13:18

Biljana Đorđević: Cilj promocija borbe protiv socijalnih nejednakosti

Poslanica novog poslaničkog kluba u parlamentu, koji će nositi naziv „Zeleno levi klub – Ne davimo Beograd – Moramo“, Biljana Đorđević kaže da će njihov cilj u parlamentu biti da promovišu borbu protiv socijalnih i ekonomskih nejednakosti, kao i za zaštitu životne sredine, prenosi Tanjug.

Đorđevićeva je rekla da će u skupštinskom delovanju poslanici tog kluba koristiti „sva sredstva koja su im na raspolaganju“, kako bi zagovarali svoje politike, ali i da bi se, kako kaže, suprotstavili štetnim odlukama buduće vlasti.

Navela je da će učestvovati na radnim sednicama, u radu odbora, zalažući se za teme koje su im važne i slati predloge za ocenu inicijativa, odnosno ustavnosti do sada usvojenih zakona koje smatraju štetnim.

Đorđevićeva je novinarima u holu parlamenta rekla i da će Skupštini uputiti zahtev da se formira anketni odbor za ispitivanje okolnosti koje su dovele do pogibije osam rudara u rudniku „Soko“.

Opširnije Kraće

13:13

Savez vojvođanskih Mađara samostalno formirao poslaničku grupu

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor kaže da je ta stranka samostalno formirala poslaničku grupu u novom sazivu parlamenta, u kojem ima pet poslanika, prenosi Tanjug.

Pastor je novinarima u holu republičkog parlamenta rekao da SVM želi da bude deo vladajuće većine.

„O tome smo pričali još za vreme predizobrne kampanje i želimo da realizujemo naš program koji se odnosi na pitanja autonomije Vojvodine, položaj pripadnika nacionalnih manjina, ostvarenje infrastrukturnih projekata lokalnih samouprava, a pre svega na bezbednost građana u vezi prisustva ilegalnih migranata na teritorijama gde oni otežavaju život našim građanima“, rekao je Pastor.

Smatra i da država treba odlučno da reaguje da obezbedi bezbednost i sigurnost.

„Bićemo istrajni u tome da država treba odlučno da reaguje da čuva južnu granicu, da obezbedi našim građanima koji plaćaju porez ovoj državi bezbednost i sigurnost“, rekao je Pastor.

Naveo je da će SVM u novom sazivu parlamenta imati i potpredsednika Narodne skupštine i dodao da će to, kao i u prethodnom sazivu, biti Elvira Kovač.

Opširnije Kraće

13:03

Formiran poslanički klub „Srpski pokret Dveri – Patriotski blok“

Nakon konstituisanja novog saziva Narodne skupštine formiran je poslanički klub „Srpski pokret Dveri – Patriotski blok“, koji čini šest narodnih poslanika: predsednik Boško Obradović, zamenik predsednika Ivan Kostić,  Tamara Milenković Kerković, Milovan Jakovljević, Radmila Vasić i Borko Puškić, saopšteno je iz „Dveri“.

„Prve aktivnosti novog poslaničkog kluba biće zahtev za posebnom sednicom Narodne skupštine na temu odbacivanja rezolucije Evropskog parlamenta kojom se od Srbije traži priznanje lažne države Kosovo i uvođenje sankcija Rusiji, kao i rasprava o aktuelnoj situaciji na KiM“, piše u saopštenju.

Boško Obradović je najavio da će njegova poslanička grupa u radu novog saziva Narodne skupštine insistirati na očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije i podršci opstanku Republike Srpske.

„Protivićemo se svakom pokušaju uvođenja sankcija Rusiji, zatražićemo otkazivanje Evroprajda u septembru u Beogradu, uvođenje Dana porodice kao državnog praznika i sređivanje svih porodilišta u Srbiji, kao i uvođenje neradne nedelje i u privatnom sektoru. Predložićemo i donošenje Rezolucije Narodne skupštine o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH u Drugom svetkom ratu, povratak redovnog služenja vojnog roka kroz novi koncept osposobljavanja za odbranu, zaštitu i spasavanje, kao i niz mera podrške domaćoj privredi, selu i poljoprivredi“, naveo je Obradović.

Istakao je da će posebnu pažnju posvetiti predlaganju paketa hitnih socijalno-ekonomskih mera u vremenu krize koja dolazi, a koje podrazumevaju ukidanje poreza i doprinosa na najmanje zarade, PDV-a na osnovne životne namirnice i akciza na naftu i naftne derivate.

„Takođe smo predvideli obavezu državnih institucija da u vremenu krize kroz javne nabavke kupuju samo domaću robu gde god je to moguće i uvođenje vaučera za hranu za socijalno ugroženo stanovništvo koja se može dobiti samo kod domaćih proizvođača. Predložili smo i socijalni dodatak za energente i troškove života za siromašne porodice sa najmanjim primanjima, nezaposlene, osobe sa hendikepom, stare bez primanja i penzionere sa minimalnom penzijom“, zaključio je Obradović.

Opširnije Kraće

11:46

Nastavak sednice u utorak

Skupština je za danas završila rad, a sednica će biti nastavljena sutra.

11:43

Poslanici položili zakletvu

Narodna skupština Srbije potvrdila je mandate novim poslanicima, čime je konstituisan novi saziv parlamenta.

Nakon verifikacije mandata, poslanici su položili zakletvu.

Your browser does not support the video tag.

11:32

Nastavljena konstitutivna sednica

Nakon pauze od sat vremena, nešto posle 11.30, nastavljena je konstitutivna sednica Skupštine Srbije.

Na sednici će uslediti verifikacija mandata novim poslanicima.

Pauza je određena kako bi sednicu održala Komisija za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru narodnih poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima.

10:28

Nastavak sednice nakon 60 minuta pauze

Predsedavajući konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije Vladeta Janković prekinuo je prvi deo sednice kako bi Komisija za utvrđivanje saglasnosti uverenja o izboru poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima mogla da održi sednicu.

U Komisiju, čijom sednicom počinje proces verifikacije mandata novim poslanicima, imenovani su Aleksandar Marković ispred SNS, Vladimir Obradović sa liste Ujedinjeni i Uglješa Marković sa liste oko SPS. 

Nakon pauze od 60 minuta, konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena.

10:25

Janković: Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna zemlja

Vladeta Janković je nakon početka konstitutivne sednice Skupštine Srbije rekao da Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja.

„Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanka i građanin Srbije ne budu mogli da na Dnevniku RTS-a svakog dana vide šta čini i šta govori vlast, ali i sve ono što o tome imaju da kažu oni koji nisu na vlasti“, rekao je Janković.

Istakao je da poštenih izbora neće biti ni dokle god, kako kaže, „bude potkupljivanja i ucena, pritisaka i nasilja“, kao i dokle god se „nacionalni medijski prostor ne učini dostipnim svima“, dokle god „izborne komisije budu čekale da umesto njih odlučuju vldajući političari“ i dokle god „volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava“, a pogotovo, kako je naglasio, dokle god „svemu tome prećutno bude povlađivao sud“.

10:09

Intonirana himna „Bože pravde“

Na početku konstitutivne sednice Skupštine Srbije intonirana je himna Srbije – „Bože pravde“.

Your browser does not support the video tag.

10:06

Počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije, predsedava Vladeta Janković

Počela je Konstitutivna sednica Skupštine Srbije. Sednicom predsedava najstariji poslanik – Vladeta Janković, sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice pomaže četvoro najmlađih poslanika sa četiri prvoplasirane liste – Nikola Bokan sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, Pavle Grbović iz „Ujedinjenih“, Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste „Nada“, kao i generalni sekretar Narodne skupštine.

Sednici prisustvuju 234 narodna poslanika, kao i članovi Republičke izborne komisije, na čelu sa predsednikom Vladimirom Dimitrijevićem. 

Otvarajući sednicu, Vladeta Janković je čestitao poslanicima na poverenju koje su im građani ukazali i poželeo im uspeh u budućem radu.

10:00

Dačić: SPS će biti deo parlamentarne većine

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić najavio je da će socijalisti biti deo parlamentarne većine u novom sazivu Skupštine Srbije i istakao da će njihov kandidat za potpredsednika biti Snežana Paunović.

Dačić je novinarima u holu parlamenta, uoči početka konstitutivne sednice, rekao da će podržati Vladimira Orlića, kojeg je SNS predložila za predsednika novog saziva parlamenta.

„Ja ću biti šef poslaničkog kluba SPS, a moj zamenik Đorđe Milićević. Dakle, danas sam ja šef poslaničkog kluba, završavam mnadat predsednika Narodne skuštine“, rekao je Dačić.

Naveo je da sa Srpskom naprednom strankom još nije bilo razgovora o konkretnim personalnim rešenjima, već samo o nastavku saradnje.

09:49

Poslanici pristižu u Dom Narodne skupštine

Poslanici pristižu u Dom Narodne skupštine Srbije, na stepeništu koje vodi do glavnog ulaza u parlament stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a sednica će početi intoniranjem himne.

U holu republičkog parlamenta poslanici preuzimaju zakletvu.

Na sednicu su stigli kandidat SNS-a za predsednika parlamenta Vladimir Orlić, poslanici Vladimir Đukanović, Miloš Jovanović, Pavle Grbović, Borko Stefanović, Marinika Tepić…

Konstitutivnom sednicom Skupštine Srbije predsedavaće najstariji poslanik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković, sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Najstarijem poslaniku u vođenju sednice pomaže četvoro najmlađih poslanika, sa četiri prvoplasirane liste – Nikola Bokan sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, Pavle Grbović iz „Ujedinjenih“, Dubravka Kralj iz koalicije oko SPS-a i Jelena Bogdanović sa liste „Nada“. Pored njih, najstarijem poslaniku pomaže i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na prvoj sednici potvrđuju se mandati poslanika, bira predsednik skupštine, kao i potpredsednici, imenuje se generalni sekretar, a na dnevnom redu je i izbor članova radnih tela parlamenta, kao i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom skupština se smatra konstituisanom.

Sledi izbor predsedika parlamenta, a najjača lista okupljena oko Srpske napredne stranke, „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ najavila je da će za tu funkciju kandidovati Vladimira Orlića.

Orlić je za RTS pred konstitutivnu sednicu parlamenta rekao da je za dijalog uvek potrebna volja dve strane. Istakao je da su sve želje svim parlamentarnim strankama ispunjene i da će potpredsednike imati i oni koji su to želeli, ali, kako kaže, nisu mislili da je realno. 

Budući saziv parlamenta imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju, dogovoreno je na konsultacijama o konstitutivnoj sednici parlamenta, održanim prethodne nedelje.

Novi saziv parlamenta činiće 120 poslanika sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, 38 sa liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“, a 31 sa liste „Ivica Dačić – Premijer Srbije“.

Lista „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ imaće 15 poslaničkih mesta, koalicija „Moramo“, 13 mandata, lista „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“ 10 mandata, koliko i lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“.

Pet poslaničkih mesta pripalo je listi „Savez vojvođanskih Mađara“, tri listi „Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić“, dva koaliciji „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – Zajedno za Vojvodinu“, koliko i listi „SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin“, dok će jednog poslanika imati „Koalicija Albanaca doline“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar