Комитет министара СЕ прихватио пријаву Приштине, захтев за чланство прослеђује се Парламентарној скупштини

Комитет министара СЕ на данашњој седници одлучио је да се покрене процедура за разматрање захтева Приштине за пријем у ту организацију, а против предлога гласали су Мађарска, Румунија, Кипар, Шпанија, Азербејџан, Грузија и Србија, речено је Танјугу у Министарству спољних послова. Уздржани су били БиХ, Грчка, Словачка, Молдавија и Украјина.

Зелено светло су дале 33 земље, међу којима су из региона Црна Гора, Словенија, Северна Македонија, Хрватска, Албанија.

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала објавила је на Фејсбуку да је за одлуку Комитета министара гласало више од две трећине чланица.

Гервала је оценила да одлука представља „историјски корак за Косово“, можда и, како је навела, најважнији од када је Приштина једнострано прогласила независност.

„Овом одлуком завршена је важна етапа ка пуноправном чланству“, навела је Гервала.

Захвалила је земљама које, како је навела, иако формално нису признале самопроглашену независност Косова, нису блокирале његово чланство, не наводећи о којим државама је реч.

Посебно је захвалила САД које су се, како је навела, поново показале као најважнији савезник Приштине и подржале је у дијалогу са великим бројем држава чланица Савета Европе.

„Много посла остаје да се уради. Процес чланства је дуг и пун изазова“, рекла је Гервала и истакла да ће на крају процеса Приштина „заузети место које јој припада као чланици Савета Европе“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar