Колико су стрелци и локалне самоуправе спремне за почетак противградне сезоне?

На подручју општине Лучани прошле године противградни стрелци имали су пуно посла. Да од градоносних облака одбране усеве и засаде у драгачевским селима испаљено је око четиристо ракета. И у овогодишњој сезони спремни су да дејствују са 16 противградних станица, обезбеђене су ракете, а локална самоуправа завршила је и све друге припреме.

“Да се обезбеде прилазни путеви до самих противградних станица како би противградни стрелци могли доћи несметано да извршавају своје радне задатке. Такође, локaлна самоуправа је већ за прошлу годину дала већа средства противградним стрелцима у износу од 12.000 динара на месечном нивоу и такође, тај износ средстава је планиран и за ову 2023.годину“, наводи Зоран Вучићевић, начелник Штаба за ванредне ситуације Општине Лучани.

Све је спремно и у Врању где је на заштити око 50.000 хектара пољопривредног земљишта у систему одбране од града 10 лансирних станица.

“Набављене су ракете, набављене су пратећа опрема за стрелце, урађена је набавка горива, урађени су лекарски прегледи и одређени семинари и такође су потписани уговори са стрелцима, односно уговори о раду између стрелаца и радарског центра Кукавица, односно Хидрометеоролошког завода Србије“ , каже Небојша Стаменковић, градски већник задужен за пољопривреду у Врању.

Од 14 противградних станица у Кикинди половина је аутоматизована. По том систему ће и преосталих седам радити од јула. До тада, локална самоуправа обезбедила је надокнаду за ангажовање стрелаца, са довољно ракета.

Љубан Средић, члан Градског већа Кикинде за пољопривреду истиче: “Нама је у интересу и циљу да заштитимо наше пољопривредно земљиште, објекте, имовину, људе и све остало. Да ли ће то бити противградне ракете или нешто друго, одржавање тих самих противградних станица то ћемо тек да видимо. Иначе, ми имамо добру сарадњу са републичким Хидрометеоролошким заводом и сходно и закону који то регулише ми ћемо пружити сваку врсту помоћи.“

Дејствовање на градоносне облаке у потпуности не може заштити воће и усеве, па се пољопривредницима саветује постављање мрежа и осигурање засада.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar