Koji argument Srbije su u Savetu Evrope uvažile države članice

Priština je zvaničan zahtev za prijem u Savet Evrope uputila 12. maja. Međutim, prema proceduri, da bi zahtev bio uzet u razmatranje, potrebna je podrška više od dve trećine članova Komiteta ministara Saveta Evrope.

„Mnogo smo radili na tome, ono što vidimo kao ishod je mala diplomatska pobeda Srbije. Juče je otpočela rasprava o zahtevu Prištine za sticanje članstva u Savetu Evrope, ali postigli smo da se izbegne bilo kakvo izjašnjavanje i uprkos želji Prištine i njenih međunarodnih sponzora, nije otpočela procedura prijema u članstvo„, rekao je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Ipak, poručuje da nema prostora za opuštanje jer se može desiti da se u narednom periodu rasprava nastavi.

Starović navodi i da je argument Srbije koji su članice Saveta Evrope uvažile da je poslednje što je potrebno SE još jedan prikaz nejedinstva.

„Bez obzira na to što Priština računa da je matematika za njih povoljna, naš argument je da bi svako preglasavanje iznova pokazalo da je SE u krizi i da nema adekvatnog stepena jedinstva. I mnoge države koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije uvažile su taj argument i uspeli smo da odložimo raspravu“, istakao je Starović.

Drugi argument Srbije bio je da bi prijem Prištine predstavljao kršenje statuta organizacije koji predviđa da su članice SE suverene države i članice UN.

Starović navodi i da nije uvek sigurno da će države koje su priznale nezavisnost i podržati zahtev Prištine za članstvo kada za to dođe vreme.

„Situacija u Generalnoj skupštini UN je povoljna za nas, više od 100 članica UN nedvosmisleno ne priznaje nezavisnost, manje od 90 je onih koje priznaju i pet koje su komplikovani slučajevi“, naveo je državni sekretar u MSP.

Objašnjava da je Beograd nakon aplikacije za članstvo Prištine koje je podneto u maju reaktivirao kampanju za otpriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Tako je od onda još osam država povuklo priznanje – ukupno se 26 država dosad odlučilo na taj potez.

Starović navodi da je Beograd bio privržen vašingtonskom sporazumu, prema kojem je postojao moratorijum od godinu dana za zahteve Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama i na rad Srbije na otpriznavanju nezavisnosti Kosova. Priština, međutim, nije htela da se taj moratorijum produži, a Srbija se ponašala kao da je još na snazi dok ga druga strana ne prekrši.

„Oni su zahtevom za članstvo u Savetu Evrope to prekršili i nastavljeno je otpriznavanje“, rekao je Nemanja Starović.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar