Ko su članovi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje

Mandat članova Nacionalnog saveta traje četiri godine sa mogućnošću još jednog izbora.

Za članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje na predlog Konferencije univerziteta izabrani su profesorka Olga Jović Prlainović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, profesorka Gordana Kocić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Takođe, na predlog Konferencije univerziteta izabrani su i Gordana Matijević Nedeljković sa Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, profesorka Mirjana Radović Marković sa Privredne akademije u Novom Sadu, profesor Nebojša Zdravković sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i profesor Srđan Rončević sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Izabrano je i sedam članova na osnovu predloga Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a to su profesorka Bela Balint, redovni član SANU i profesor na VMA u Beogradu, Aleksandra Vraneš sa Filološkog fakulteta u Beogradu, Hasan Hanić sa Beogradske bankarske akademije Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije Univerziteta UNION u Beogradu.

Među članovima su i Rade Doroslovački sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Milija Suknović sa FON-a, Branko Kovačević sa ETF-a, Vladimir Mako sa Arhitektonskog fakulteta.

Po dva člana predstavljaće Konferenciju akademija i visokih škola strukovnih studija i PKS.

Izabrani su profesorka strukovnih studija sa Akademije tehničkih strukovnih studija Šabac Vera Milošević, profesor strukovnih studija Tatjana Marinković i na predlog PKS – suosnivač kompanije Vega IT Vladan Ostojić i rukovodilac ljudskih resursa MK Group Marina Rakić.

Imenovani i članovi UO Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju

Parlament je imenovao i devetoro članova Upravnog odbora Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Na predlog Konferencije univerziteta, to su profesor Žika Bujuklić sa Pravnog fakulteta u Beogradu, profesorka Ana Savić Radojević sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Na predlog Ministarstva prosvete izabrani su profesor Refik Šećibović sa Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, profesor Milan Jovanović sa FPN u Beogradu i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti i redovni član SANU Svetislav Božić.

Na predlog Konferencije akademija i visokih škola izabran je profesor strukovnih studija sa Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija Ivan Bulatović, dok je na predlog PKS izabran direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Bjelotomić i šef odseka za rizik Mirabank Mirjana Garapić Zakanyi.

Na predlog Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) izabrana je Margarita Smiljanić.

Odluka o izboru članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i imenovanju članova Upravnog odbora Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, objavljena je u Službenom glasniku.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje obrazuje se radi obezbeđivanja razvoja i unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja.

Savet ima 17 članova koje bira Narodna skupština, vodeći računa o zastupljenosti pripadnika oba pola.

Radi obavljanja poslova akreditacije, provere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanja studijskih programa i obezbeđivanja kvaliteta, Vlada obrazuje Nacionalno akreditaciono telo.

Ono podnosi Vladi izveštaj o svom radu najmanje jednom godišnje, a izuzetno i na zahtev Nacionalnog saveta i Ministarstva.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar