Klačar: SNS će voditi računa da koalicioni partneri budu zadovoljni

Bojan Klačar smatra da je dobro što će nova izvršna vlast biti identična odlazećoj jer je to u skladu sa izbornim rezultatima. Istovremeno, time se, kaže, obezbeđuje i stabilnost nove Vlade i potvrđuje poverenje koje postoji između koalicionih partnera koji su već radili zajedno.

Za izvršnog direktora CESID-a očekivano je da nova Vlada nasledi neke od ključnih prioriteta odlazaće, pošto postoji veoma jasna pozicija Srbije po pitanju osnovnih strateških interesa, ali i zbog činjenice da su poznati ključni problemi građana naše države.

Klačar ističe da će novi kabinet imati drugačije posložene prioritete – on će morati da podeli aktivnosti na one koje podrazumevaju redovan posao u kontekstu sprovođenja reformi, odnosno na one koje su u funkciji rešavanje kriznih problema iz energetike, ekonomije i spoljnopolitičke pozicije Srbije. Vlada će, kako je rekao, sa početkom rada biti suočena sa velikom ekonomskom i političkom krizom koja je globalna.

Situacija u Ukrajini determiniše prioritete novog kabineta jer gotovo da ne postoji ni jedan aspekt politike ili života koji ona ne dotiče, konstatuje Klačar i naglašava da se kriza u Ukrajini na Srbiju reflektuje kroz evropske integracije, našu spoljnopolitičku poziciju, regionalnu saradnju, ekonomiju i energetiku. Situacija u Ukrajini zahtevaće od Vlade da bude spremna na kompromise, fleksibilnost i funkcionisanje u kriznim okolnostima.

„Kosovo i Metohija za buduću vladu jeste ključni unutrašnji izazov – to je vrhunski nacionalni interes, koji se reflektuje i kroz druge teme. Kosmet je i regionalno i strateško pitanje i pitanje koje ima veze sa članstvom u EU“, smatra Klačar.

Izostanak konsenzusa oko ključnih pitanja 

Izvršni direktor CESID-a ukazuje da je nepoverenje između političkih aktera razlog za izostanak konsenzusa oko ključnih pitanja – KiM, EU, rusko-ukrajinske krize. Napominje da je situacija između vlasti i opozicije trentuno delimično bolja, što se videlo prilikom skupštinske debate o KiM, ali i da nedostaje „finalni“ korak da se razlike prevaziđu radi uspostavljanja neke vrste nacionalnog dogovora.

Klačar veruje da jedino stranke desnice mogu da bude zadovoljne postizboirnom pozicijom – odgovara im krizno okruženje u kome živimo, akutelna društveno-politička pitanja i činjenica da je desnica – pošto se bavi samo pitanjima koja su važna za njeno političko delovanje, bolje pozicionirana nego građanske stranke. Konstatuje i da je okupljanje oko Deklaracije o KiM verovatno uvod u unapređenje saradnje tradicionalno razjedinjenih stranaka desnice, makar do nivoa koordinacije.

Bojan Klačar napominje da nije realno da nova Vlada – kada je o broju resora reč, bude veća od odlazeće.

„Očekujem da će biti dosta personalnih promena, iako se ključne smernice neće menjati mnogo, može doći do pravljenja novih ministarstava ili deljenja već postojećih“, objašnjava izvršni direktor CESID-a i konstatuje da javnost najviše zanima kako će stranački biti podeljena ministarstva.

On je, u emisiji Prvog programa Radio Beograda „U središtu pažnje“, naglasio da će SNS voditi računa da njeni politički partneri budu zadovoljni i da je izvesno da će pored Ane Brnabić, koja će biti premijer, važne funkcije u budućoj Vladi dobiti i Ivica Dačić, Siniša Mali, Miloš Vučević.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar