Klačar: Odlazak na konsultacije sa Vučićem ne govori ništa o poziciji stranke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će od sutra, 14. jula početi razgovore sa predstavnicima 12 lista koje su ušle u Skupštinu, a predstavnici stranaka i koalicije koje su prešle izborni prag, očekuju taj poziv i većina kaže da će mu se i odazvati.

Ipak, predstavnici koalicije „Moramo“, Demokratske stranke i Narodne stranke ne planiraju da idu na konsultacije.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je održavanje konsultacija ne samo obaveza, već i dobra politička praksa. One pokazuju predsedniku ko može da oformi većinu, ali i podstiče dijalog, rekao je Klačar.

Navodi da je neodlazak na kosultacije tri liste njihova politička procena i da smatraju da je po njih bolje da na taj sastanak ne odu.

Međutim, kako napominje, odlazak na konsultacije ne govori ništa o poziciji neke stranke, niti da planira da bude deo vladajuće većine.

Na konstataciju da je neuobičajeno da se konsultacije obavljaju pre konstituisanja parlamenta, Klačar je rekao da tu pravno nije ništa sporno i da je RIK potvrdio mandate poslanicima.

Na to gleda kao na nameru da se ubrza ceo proces koji je usporen zbog ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu.

Klačar očekuje stabilnu većinu

Izvršni direktor Cesida očekuje da će vladajuća većina imati oko 159 mandata. Klačar pretpostavlja da će SNS nastaviti saradnju sa dugogodišnjim partnerom SPS-om, ali i SVM-om i Strankom pravde i pomirenja.

Ako bi u tu koaliciju ušli i predstavnici hrvtaske manjinske zajednice, vladajuća većina bi imala preko 160 poslaničkih mesta.

„Veoma je jasno da će u Skupštini biti i različite ideologije, programi i različiti karakteri poslanika, mnogo manjinskih poslanika, predstavnici gotovo svih manjina u Srbiji. To će dati dinamiku i pluralizam. Parlament će biti veoma važna institucija za politički život u celini“, rekao je Klačar.

Treba li vratiti cenzus na pet odsto

Stranka Slobode i pravde traži da se vrati cenzus od pet odsto i da se uvede tzv. stepenasti cenzus za koalicije – da se linearno povećava cenzus za svaku sledeću članicu koalicije.

Klačar na taj predlog gleda kao na nastojanje da se nastave razgovori o izbornom sistemu, ali i da se ukrupni sadašnji fragmentisan politički život.

„Čini se i da otvaranje pitanja cenzusa bez nekih drugih pitanja neće puno toga rešiti, ako se ne obuhvate i još neki elementi izbornog sistema, jer cenzus nije najveći problem“, rekao je Klačar.

Ističe da su problem i zatvorene izborne liste što stranke udaljava od građana, kao i glasanje u jednoj izbornoj jedinici.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar