Кирби: Борба за Бахмут није готова; генерални директор ИАЕА 5. априла у Русији

Руски амбасадор у Белорусији Борис Гризлов изјавио је да ће руско тактичко нуклеарно оружје бити распоређено близу белоруске границе са НАТО суседима.

Изјава Гризлова дошла је након што је руски председник Владимир Путин недавно рекао да планира да постави тактичко нуклеарно оружје на територију савезничке Белорусије.

Путин је истакао да ће конструкција складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији бити готова 1. јула и додао да је Русија помогла да се модернизују белоруски ратни авиони, како би могли да носе нуклеарно оружје.

Гризлов је, говорећи за белоруску државну телевизију, рекао да ће руско нуклеарно оружје бити „постављено ближе западној граници нашег савезника“, али није дао прецизну локацију.

„То ће проширити наше дефанзивне способности и биће урађено без обзира на галаму у Европи и САД“, додао је Гризлов, пренео је АП.

Белорусија дели 1.250 километара границе са чланицама НАТО-а – Летонијом, Литванијом и Пољском.

Тактичко нуклеарно оружје има релативно карак домет и знатно мању снагу у поређењу са нуклеарним бојевим главама које су уграђене у стратешке ракете дугог домета.

(Танјуг/АП)

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar