Кинески договор Саудијаца и Иранаца, нова брига за Израел

Кинеска дипломатија издејствовала је обнављање дипломатских односа између Саудијске Арабије и Ирана, који ће у наредна два месеца поново отворити дипломатска представништва, чиме ће бити стављена тачка на седам година напетости између ове две државе.

„Као резултат разговора, Иран и Саудијска Арабија су се сложили да наставе дипломатске односе и поново отворе амбасаде… У року од два месеца“, јавила је иранска агенција Ирна. Договор су потврдили и саудијски медији.

Кинески медији су јавили и да ће званичници две државе одржати нову рунду разговора о детаљима спровођења овог договора.

Аналитичари сматрају да ће се, после овог договора, стећи услови за прекид прокси рата Ирана и Саудијске Арабије у Јемену, као и да ће споразум из Пекинга имати последице по положај Техерана у будућим преговорима око нуклеарног програма. Што се Ријада тиче, овај споразум представља још један доказ да је Саудијска Арабија одлучила да води спољну политику независну од западних утицаја.

Договор Ријада и Техерана изазвао је бурне реакције у Израелу, па су бивши премијери Нафтали Бенет и Јаир Лапид овакав развој ситуације назвали „опасним“ и „смртоносним ударцем покушајима да се формира регионална коалиција против Ирана“.

„Договор између Саудијске Арабије и Ирана представља показатељ потпуне и опасне пропасти спољне политике Израела“, рекао је Лапид.

Главни ирански савезник у Либану, Хезболах је, пак, снажно подржао договор у Пекингу, називајући га „сјајним развојем ситуације“.