Kfor počeo istragu o pucnjavi u Zubinom Potoku, patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara

Janjić: Zabrana ulaska patrijarhu na KiM anticivilizacijski čin

Verski analitičar Jovan Janjić izjavio je da je zabrana ulaska patrijarhu srpskom Porfiriju na Kosovo i Metohiju i njegovo vraćanje sa administrativnog prelaza Merdare u centralnu Srbiju anticivilizacijski, protivpravni i nemoralni čin privremenih vlasti u Prištini.

„Patrijarh Porfirije u svom zvanju ima i titulu arghiepiskopa Pećkog, jer jedno od dva njegova sedišta jeste Pećka patrijaršija. Iz toga je jasno da prištinske vlasti s jedne strane onemogućavaju službu srpskog duhovnog poglavara, a s druge uskraćuju verska prava građana KiM pravoslavne vere. Ako se zabranjuje služba nadležnom episkopu, samim tim onemogućava se i ispoljavanje osnovnih ljudskih prava pravoslavnog naroda“, rekao je Janjić za Tanjug.

Naglasio je da Pećka patrijaršija ima status stavropigijalne lavre, što znači da ona ima eksteritorijalni status i da je pod direktnom upravom partijarha srpskog.

„Iz te činjenice vidi se kako prištinske vlasti remete kanonski poredak i vršenje verske službe vrhovnom poglavaru SPC“, ocenio je Janjić.

Osvrnuo se i na jučerašnje pismo vlasti u Prištini u kome se od partijarha Porfirija traži da osudi proteste Srba na severu KiM.

„Tražiti od patrijarha srpskog da osudi sopstveni narod, svoje vernike je nemoralan čin. Pogotovo kad taj narod nikoga ne ugrožava, nego se barikadama bori za osnovne životne potrebe, za svoja prava, slobodu pa i goli život“, istakao je Janjić.

Opširnije Kraće

Dačić: Zabrana ulaska Porfiriju sramotan potez Prištine u 21. veku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je nedopustivo da se srpskom partijarhu Porfiriju zabranjuje kretanje, ocenjujući da takvo ponašanje vlasti u Prištini pokazuje svu njihovu svirepost i ludost.

„Da li neko u 21. veku može da očekuje da se jednom verskom poglavaru, kao što je partijarh SPC, zabrani dolazak u bilo koji drugi deo sveta van Srbije ili unutar Srbije“, rekao je Dačić za Tanjug i ukazao da nikome nije palo na pamet da srpskom patrijarhu zabranjuje prolazak ili dolazak gde god išao.

Ukazao je da je sramotno ako patrijarh treba da se obraća da dođe na teritoriju dela Srbije koja je pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija i to sa namerom da poseti nekadašnje sedište SPC.

„To se jedino desilo pod teškim uslovima turske okupacije kada su proterali patrijarha sa KiM“, rekao je Dačić.

Dačić je podvukao da je takvo ponašanje Prištine nedopustivo.

Opširnije Kraće

Patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara

Patrijarh srpski Porfirije nešto posle 14.30 vraćen je sa administrativnog prelaza Merdare, saznaje Radio KiM.

Nakon rutinske kontrole sa srpske strane administrativnog punkta, na kosovskoj strani automobil patrijarha Porfirija i njegovih saradnika je izdvojen sa strane iz kolone, a putnicima je rečeno „da čekaju“.

 

Opširnije Kraće

U Prištini o razlozima odbijanja posete patrijarha Porfirija Kosovu i Metohiji

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini saopštilo je da je dobilo zahtev da se dozvoli trodnevna poseta (26-28. decembra) patrijarha Porfirija, i da je odgovoreno da poseta može biti odobrena „tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja njenih pripadnika koji su otvoreno podržali barikade na severu i kriminalne grupe“.

Saopšteno je da je jedan pravoslavni sveštenik pre nekoliko dana javno priznao, kako se navodi, da je  ilegalno prešao administrativnu liniju i „korišćenjem sporednih puteva – prema njegovim rečima, da bi izbegao patrole Kfora, posetio i podržao demonstrante na barikadama u Leposaviću“.

Prenose da je radi shvatanja pravog stava vlade u Prištini, Kancelarija Prištine za vezu u Beogradu, „najpre kontaktirala predstavnike diplomatskih misija zemalja Kvinte, gde je jasno stavljeno do znanja da zahtev kao takav nije odbijen, već se dovodi u vezu sa distanciranjem od nasilja i izjavom da ne stoji iza postupanja svojih predstavnika“.

Opširnije Kraće

Vučević u garnizonu Raška razgovarao sa generalom Mojsilovićem

Ministar odbrane Miloš Vučević stigao je u garnizon Raška gde ga je dočekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vučević i Mojsilović održali su sastanak sa starešinama Vojske Srbije tokom kojeg je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija.

Tokom dana Vučević će obići i deo jedinica Vojske Srbije na terenu.

Vučević sa Mojsilovićem u Raški (foto: Ministarstvo odbrane)

Opširnije Kraće

Sastanak komandanta Kfora sa Kurtijem i Vigemarkom o KiM

Premijer u Prištini Aljbin Kurti razgovarao je sa  komandantom Kfora general-majorom Anđelom Mikele Ristučijom i šefom Euleksa Lars Gunar Vigemarkom sa kojima je zajednički zaključeno „da treba vratiti slobodu kretanja na severu i da barikade ne traba da budu na putevima“.

„Bilo je reči i o delovanju kriminalnih struktura na severu Kosova koje ozbiljno utiču na bezbednost u zemlji. Tokom sastanka dogovoren je nastavak bliske međuinstitucionalne saradnje i koordinacije delovanja, u službi mira i bezbednosti za sve građane, što je zajednički cilj i prioritet institucija Kosova, Kfora i Euleksa“, navodi se u saopštenju iz Kurtijevog kabineta.

Dodaje se da su sastanku prisustvovali Besnik Bisljimi i Đeljalj Svećlja.

Opširnije Kraće

Kfor počeo istragu o sinoćnjoj pucnjavi u Zubinom Potoku

Dan na barikadama protiče mirno, ali su uzmenireni pucnjavom koja je dokaz nestabilnosti da su tenzije narasle.

Ima nepotvrđenih informacija da Kfor planira susret sa svim uključenim stranama u vezi sa stanjem na severu KiM, javlja izveštač RTS-a.

Kfor je potvrdio da je započeo istagu oko sinoćnje pucnjave u Zubinom Potoku.

Saopštili su da pucnjava nije bila usmerena ka njihovim vojnicima čime su dematovali infrmacije pojedinih medija u Prišttini da je bilo napada na vojnike iz Letonije.

Kosovska policija je takođe potvrdila pucnjavu i saopštila da nije bilo razmene vatre  policije sa bilo kojom grupom.

Your browser does not support the video tag.

Opširnije Kraće

Milivojević: Sve smo bliži eskalaciji na KiM

Sve smo bliži eskalaciji na Kosmetu, a prištnski potezi vode ka tome, kaže za RTS nekadašnji dioplomata Zoran Milivojević i dodaje da su prišinske vlasti opredeljene na rešenje silom.

Milivojević ne očekuje pozitivan odgovor Kfora na zahtev Beograda o vraćanju srpskih vojnika i policajaca, ali ne i direktan negativan odgovor. 

Opširnije Kraće

Mirno na severu KiM (Izveštaj Andrije Igića 08.00)

Jutros je obavljena redovna smena građana koji dežuraju na barikadama, a noć je protekla mirno.

Za sada nema novih informacija o pucnjavi u Zubinom Potoku, javlja izveštač RTS-a.

Your browser does not support the video tag.

U znak protesta zbog hapšenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Severu, već 17 dana Srbi sa severa Kosova i Metohije provode na barikadama.

Sinoć je u Zubinom Potoku došlo do pucnjave u kojoj, kako je Kfor potvrdio, nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta. U saopštenju misije Kfora navodi se da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola.

„Sada proveravamo činjenice, a onda ćemo imati više vesti o slučaju“, istakli su iz Kfora.

Kfor je ovim saopštenjem demantovao navode prištinskih medija da su Srbi napali jedinicu te vojne misije, odnosno vojnike iz Letonije.

Kosovska policija je saopštila da nije bilo napada na policiju u Zubinom Potoku, niti je bilo razmene vatre policije sa bilo kojom grupom.

Predsednik Srpske liste je pre toga za Pink izjavio da je situacija u Zubinom Potoku apsolutno mirna, da su ljudi na barikadama i da su odlučni da ostanu.

U međuvremenu, predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa vojnim vrhom, posle čega je načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović krenuo za Rašku.

„Zadaci koje je dobila Vojska Srbije i ja kao načelnik Generalštaba su precizni i jasni, i biće sprovedeni u potpunosti“, istakao je Mojsilović i dodao da je situacija složena i da zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije.

Jučerašnji dan obeležila je i zabrana Prištine da patrijarh Porfirije uoči Božića ode u Pećku patrijaršiju.

Patrijarh je saopštio da ne odustaje od namere da služi u Pećkoj patrijaršiji i očekuje da ta, kako je naveo, krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage.

Iz Beograda su stigle osude ove odluke – poručeno je da je reč o degradiranju verskih sloboda i ukidanju prava na verski život Srba na KiM. Eparhija raško-prizrenska saopštila je da su zaprepašćeni ovom odlukom i podsetili da je patrijarh pozivao na mir i suživot Srba i Albanaca.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar