Karen Donfrid u Prištini: Rat u Ukrajini ilustracija koliko je važno da se nastave svi procesi

Karen Donfrid i Gabrijel Eskobar, njen zamenik u Stejt departmentu, su od Vjose Osmani i Aljbina Kurtija zatražili da istraže mogućnosti i izglede za napredak u dijalogu sa Beogradom uz posredovanje Amerike i Evropske unije.

Vjosa Osmani je medijima prenela da je američkoj zvaničnici izrazila zabrinutost zbog, kako kaže, nesprovođenja sporazuma od strane Beograda, kao i da je zabrinuta zbog postojanja „srpskih paralelnih institucija“.

I Karen Donfrid se obratila medijima i istakla da je u Prištini u izazovnim vremenima i trenucima koji, kako je rekla, mogu definisati sudbinu čitave Evrope i Zapadnog Balkana.

„Ruska neopravdana agresija i brutalni rat protiv Ukrajine može da se uzme kao ilustracija koliko je važno da se nastave svi procesi koji su u toku. To se odnosi i na Kosovo i na susede. Nastavak razgovora može dovesti do evroatlantskih integracija. Unapređivanje tih napora treba da dovede do uzajamnog priznavanja između kosovskih i srpskih centralnih vlasti. To će dalje biti garant mira i ekonomskog prosperiteta“, rekla je Donfrid.

Američki zvaničnici su istovremeno podstakli predstavnike centralnih institucija da rade na reformama za demokratsku konsolidaciju i integraciju u evropske i evroatlantske institucije.

Donfrid i Eskobar su u Prištini počeli regionalnu turneju u okviru koje će već u utorak boraviti u Beogradu.

U isto vreme, dok su američki zvaničnici u Prištini, predstavnici Srpske liste saopštili su da se protiv 70 Srba pokreće postupak zbog učešća na prošlogodišnjim mirnim protestima

Sinoć je u Babinom Mostu kod Obilića napadnut srpski dečak. Napala ga je grupa od desetak mlađih osoba koje su govorile albanski i to u večernjim satima kada su se Srbi okupili u jednom lokalu povodom obeležavanja Vaskrsa. Slučaj je prijavljen policiji, a tokom noći je trajalo ispitivanje i istraga je u toku.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar