Kampanja za bojkot ne smanjuje plasman robe iz centralne Srbije na KiM

U januaru ove godine iz centralne Srbije na KiM plasirano je robe u vrednosti od 17 miliona i 870 hiljada evra ili za milion i 523 hiljade evra više nego u istom periodu prošle.

„Uvoz iz Srbije u januaru 2022. godine iznosio je 16.347.000 evra, dok je u januaru ove godine vrednost uvoza robe iznosila 17.870.000“, navodi se u izveštaju Agencije.

Mediji na albanskom konstatuju da ovi podaci ukazuju da višemesečni poziv nevladinih organizacija i društvenih aktivista na bojkot robe iz centralne Srbije nije dao očekivani efekat.

Na KiM su u januaru inače uvezli više robe u odnosu na prošlu godinu. Ukupan uvoz iznosio je 353,7 miliona evra, a izvoz 62,1 miliona.

Uvoz iz zemalja CEFTA u januaru dostigao je 54,4 miliona evra, ili 15,4 odsto ukupnog uvoza, uz povećanje od 7,1 odsto. Proizvodi preduzeća iz centralne Srbije čine 5,1 odsto svih proizvoda plasiranih na tržište Kosova i Metohije u januaru, naveli su iz Agencije za statistiku.

Preduzeća iz Albanije su na drugom mestu sa 4,6, a iz Severne Makedonije na trećem sa 4,4 odsto.

Prema podacime uprave carine u Prištini, tokom 2022. godine vrednost plasirane robe iz centralne Srbije na KiM iznosila je 370 miliona evra.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar