Kakva su očekivanja od posete Beogradu američkog zvaničnika Dereka Šolea

Od Aljbina Kurtija tražio je da odloži kažnjavanje vlasnika automobila sa srpskim tablicama. Tada je Derek Šole postao poznat srpskoj javnosti, svetskoj mnogo ranije.

Iz 30 godina duge karijere izdvaja se rad sa tvoricma američke spoljne politike prema bivšoj Jugslaviji, Siriji, Rusiji. U njegovoj biografiji piše i da je bio glavni pisac govora Ričarda Holbruka, nekadašnjeg američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama.

„Ozbiljan, posvećen, mlad, pametan čovek. Verujem u stvaranje boljih odnosa sa SAD. Videćemo kako će to ići. Neće biti lak razgovor, ali verujem da možemo da razgovaramo“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na godišnjoj konferenciji, održanoj 4. januara.

O čemu će se razgovarati, saopštio je Stejt department. Na stolu su energetika, ekonomsko povezivanje regiona, evropski put Srbije i dijalog Beograd i Prištine.

„On je savetnik ali u rangu podsekretara, dakle, odmah posle državnog sekretara kada je reč o diplomatskom rangu. Imajući u vidu da je to visok rang, ova poseta dobija na značaju i podrazumeva se da će poruke koje donosi imati težinu, što ne znači da će te poruke biti drugačije nego do sada“, kaže Milan Krstić, docent na Fakultetu političkih nauka.

Na jednu poruku računa premijerka Srbije.

„Nemam nikakva očekivanja, ni dobra, ni loša. Jedino što mislim da je važno je obećanje Sjedinjenih Američkih Država da će u januaru krenuti formiranje Zajedinice srpskih opština. To bi bilo jako dobro, to bi bila primena Briselskog sporazuma“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Poseta savetnika američkog Stejt departmenta za posebne zadatke uslediće svega nekoliko dana nakon što je dgovoreno da u tu instituciju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pošalje oficira za vezu.

„Čitava ova američka diplomatska inicijativa ima u velikoj meri veze sa tim da Amerika želi da ostvari interese tako što će čitav region a naročito Srbiju da udalji od Rusije. I da je to u kontekstu rata u Ukrajini dodatno dobilo na značaju“, kaže Krstić.

Značajan odnos Vašingon ima sa Beogradom – tako je uoči prvobitno planirane pa otkazane posete regionu u decembru rekao Derek Šole.

Prištinu je opisao kao bliskog partnera. Uoči sutrašnje posete poručuje – kampanja povlačenja priznanja Kosova ne doprinosi napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar