Како су машинци из Сенегала нашли запослење у Гаџином Хану

У погонима фабрике комуналних возила у Гаџином Хану од пре неколико месеци – двојица Сенегалаца. Кажу овде – вредни, посвећени, добри радници.

„Добар дан. Из Сенегала смо дошли због посла и добре зараде. Имамо пријатеља који живи у Београду, он нам је нашао посао. Шаљемо новац породици“, каже Елхади Нианг из Сенегала.

„Добро смо прихваћени у Србији, посао је добар, немамо никаквих проблема. Задовољни смо“, додаје Мохамед Нианг, такође из Сенегала.

У овој компанији кажу да приоритет имају људи са ових простора, али да је тешко наћи раднике који не беже од тежег посла, и поред тога што овде имају плату и већу од сто хиљада динара, обезбеђен превоз и топли оброк, а за свако новорођено дете од компаније добијају сто хиљада динара.

„Овде је нон-стоп отворен конкурс за пријем радне снаге, међутим сви би да раде у јавним предузећима. Сва деца која заврше 8. разред ове године и хоће да упишу производна занимања која су нама потребна да их стипендирамо и по завршетку школовања да овде нађу своје радно место“, објашњава Бранислав Михајловић, директор компаније.

„Може да се заради солидно за неки нормалан живот“, наглашава Братислав Станковић, из села Марина Кутина и додаје да млади људи хоће нешто лакше да раде, сво одлазе из нашег караја.

Тако је сада број становника од претходног пописа мањи готово за трећину, а у читавој општини свега је 250 основаца. На евиденцији нишке филијале НСЗ је 3000 лица машинске струке, а са подручја Гаџиног Хана 85.

„Дешавало се у више наврата да постоје лица тог смера или те струке која не раде у својој струци, него имају искуства у другим делатностима и ми не можемо да их упутимо код послодавца. Али понављам, постоји могућност да се неки послодавци нису ни јавили за потребе запошљавања“, наглашава Вања Стојковић, заменица директора НСЗ Филијала Ниш.

Проблем је, наводе у „Ресору“, у томе што се деца тешко одлучују за производне занате, иако је у реалном сектору будућност. А сигуран посао у овој стабилној компанији која ради и за домаће тржиште и за извоз, обезбедио би младима егзистенцију и допринео заустављању одласка из овог краја.

 

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar