Kako će se naplaćivati struja na severu KiM posle skoro četvrt veka

Licenca je prvi korak, a „Elektrosever“, kada budu potpisani svi sporazumi, treba da dobije energetski identifikacioni kôd (EIC) i potpiše ugovore sa potrošačima, koji će posle 23 godine početi da dobijaju račune za struju.

Meštani Zubinog Potoka oprezni su u ocenama, nadaju se da naplata neće ići na njihovu štetu.

Na zgradu „Elektrokosmeta“ u Mitrovici bačena je bomba nekoliko dana po potpisivanju dogovora u Briselu. Utvrđeni plan predviđa da u roku od 30 dana KEDS i KOSTT, kompanije sa sedištem u Prištini dobiju pristup trafostanici u Valaču i drugim postrojenjima za distribuciju struje.

Osim dilema oko plaćanja da li u evrima ili dinarima, javnost na severu KiM zanima šta znači pristup trafostanici „Valač“, konkretno, ko će njome upravljati.

U Prištini kažu njihove kompanije, dok u Vladi Srbije tvrde da će upravljati „Elektrosever“.

„Predsednik Regulatorne kancelarije za energetiku u Prištini Imer Fejzulahu kaže da će KOSTT i KEDS imati neograničen pristup svojoj imovini u četiri severne opštine. Elektrosever nema pravo pristupa trafostanici ‘Valač’, osim prava koje imaju kao dobavljači“, dodaje Fejzulahu.

S druge strane, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković tvrdi da su sve aktivnosti na održavanju mreže aktivnosti „Elektrosevera“.

Kada je reč o KOSTT-u I KEDS-u kao operatorima, oni će isključivo u dogovoru sa „Elektroseverom“ moći da budu prisutni po potrebi u Valaču ili bilo gde kada je reč o elektroenergetskoj mreži na severu KiM, nikako bez odobrenja, saglasnosti i direktnog prisustva „Elektrosevera“, odnosno naših radnika, naglašava Petković.

Interesovanje javnosti za upravljanje trafostanicom „Valač“ nije bez razloga, pošto ona prevazilazi lokalni značaj.

Lokalni aktivista na severu KiM Dušan Radaković ističe da je trafostanica „Valač“ važno čvorište elektrosistema cele Evrope.

„Preko te trafostanice struja može da se uveze iz bilo koje zemlje u Evropi ili izveze ka bilo kojoj od tih zemlja. Kako je važna za Evropu, tako je važna i za Balkan, a ponajviše za KiM“, kaže Radaković.

Pretpostavka je, kažu učesnici dogovora o sprovođenju energetskog sporazuma, da do kraja avgusta ili početkom septembra može da počne naplata struje. Pre toga treba popisati brojila, naštelovati ih, urediti infrastrukturu, potpisati ugovore sa potrošačima.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar