Jovanović Ćuta: Rudarenje mora biti u interesu građana Srbije

Aleksandar Jovanović Ćuta predložio je da na sledeću sednicu Odbora pozovu ministarku rudarstva i energetike Dubravku Đedović, koja bi sa njima raspravljala o Prostornom planu Srbije i izmeni Zakona o rudarenju.

Naglasio je da nema ništa protiv rudarenja, ali da mora biti u interesu građana Srbije. U Prostornom planu Srbije, kako je rekao, predviđeno je 40 lokacija za otvaranje rudnika.

Istakao  je takođe da mora da se sredi pitanje vlasništva nad zemljom po završetku eksploatacije jer se, kako je naveo, strani investitori upisuju u katastar i postaju trajni vlasnici zemlje.

Lazović tražio formiranje komisije 

Radomir Lazović iz poslaničke grupe „Moramo“ zatražio je formiranje komisije koja će utvrditi šta se dogodilo sa potpisima 38.000 građana koji su potpisali Inicijativu za trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Na sednici Odbora za zaštitu životne sredine, na kojoj nisu učestvovali predstavnici vladajuće većine, Lazović je najavio da će, ukoliko se to ne uradi podneti krivične prijave protiv odgovornih, pre svega protiv predsednika Skupštine Srbije u prethodnom i ovom sazivu, Ivice Dačića i Vladimira Orlića.

Precizirao je da je Inicijativa sa potpisima predata 18. maja prošle godine, kao i da je osam ili devet puta pitao šta se desilo sa tim potpisima, pošto Inicijativa nikada nije stigla u nadležno ministarstvo ili odbor.

Obradović: Ozbiljan problem sa demokratijom 

Boško Obradović iz poslaničke grupe „Patriotski blok“ istakao je da to što inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma nije u skupštinskoj proceduri, govori da imamo ozbiljan problem sa demokratijom, parlamentarnim procedurama i poštovanjem Ustava.

Vladimir Obradović iz „Ujedinjenih“ poručio je da moramo voditi računa o održivom razvoju i pronaći rešenja koja neće ugrožavati ljude koji žive tamo gde su planirani rudnici.

U radu Odbora nisu učestvovali poslanici Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, tako da sednica nije imala kvorum za odlučivanje, već se na njoj samo raspravljalo.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar