Još jedan napad u Klokotu, dečaci ranjeni u Gotovuši u dobrom stanju

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio da je ranjavanje srpskog dečaka Stefana S. i mladića Miloša Stojanovića u Gotovuši kod Štrpca pucanj u svakog Srbina na KiM i pozvao građane da se okupe sutra u 12 časova na protestu u Štrpcu kako bi poslali poruku da im je dosta terora i mržnje.

Jevtić je na Fejsbuku ocenio da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojom politikom mržnje prema Srbima otvorio „lov na Srbe“.

On je rekao da je u celoj nesreći sreća da su ranjeni dečak i mladić dobro i da nisu životno ugroženi.

„Slika malog Stefana iz ambulante u Štrpcu mi je pred očima ceo dan. Pucanj u njega i u Miloša je pucanj u svakog od nas“, naglasio je Petković.

On je dodao da je jučerašnji dan proveo sa sugrađanima u Gotovuši protestujući „protiv jednog monstruoznog čina osobe koja je član kosovskih bezbedonosnih snaga“.

„Ne postoje reči osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u decu koja nose Badnjake“, poručio je Jevtić.

On je naglasio da je potrebno govoriti o uzrocima ranjavanja srpske dece u Gotovuši i istakao da je Sirinićka Župa postala politička meta premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija od trenutka kada je došao a vlast.

On je ukazao da Srbi više od godinu dana trpe na različite načine pritiske, hapšenja i zatvaranje srpskih instiucija i podsetio da su ih i pre godinu dana sačekale duge cevi na kućama i na ulicama Štrpca.

„I ako samo pogledamo datume raličitih događaja, od Svetog Nikole 2021. do danas, sve sami značajniji datumi za Srbe. Tako su nam i 7. jula upali da bi sklonili javne kamere za video nadzor. Slučajno? Ne, nikako. Te kamere su postavljene upravo kako bi makar za malo povećale stepen bezbednosti u našoj opštini. Dakle ništa slučajno nije i ono što se danas dogodilo je samo potvrda te činjenice. Što se tiče blokade puta, koju sam ličnim prisustvom podržao, ona je rezultat svega onoga što nam se u poslednje vreme dešava. Uslov da se blokade uklone bio je da se uhapse počionici današnjeg ranjavanja dvojice srpskih mladića. Nakon hapšenja građani su tražili da KFOR poveća svoje prisustvo, kao i da sama policija poveća broj patrola uz dva stalna punkta u Drajkovcu i Jažincu. Nakon ispunjena tih uslova, velika većina građana je pristala da se raziđe. Da li je time problem rešen? Ne, nije. Svesni smo situacije u kojoj se nalazimo“, poručio je Jevtić.

Jevtić je upozorio da se, dokle god je Kurti na vlasti u Prištini sa „politikom mržnje koju sprovodi prema Srbima“, situacija neće promeniti.

„Teško mu je bilo da u svojoj ‘osudi incidenta’ kaže da su ranjeni srpski mladići. Teško mu je jer nikako da prihvati činjenicu da oni na Kosovu žive, doduše teško, i da su Srbi“, naveo je Jevtić.

On je ocenio da Kurtijeva „licemerna osuda“ govori samo o njemu samom i njegovom odnosu prema Srbima.

Sa druge strane, kako je naveo, oni „Srbi“ koji su i ovu situaciju „iskoristili da lažima skreću pažnju na sebe pa govore o tome kako sam ja prisilio nekog da napusti barikade, oni takođe govore o sebi samima i na današnji veliki praznik ću samo reći – neka ti je Bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitajući, došao si na red kad drugih, boljih, nije bilo više“.

Jevtić je rekao i da će biti „dana i vremena kada ću i o njima govoriti sa svim činjenicama i samo istinom pa će svi znati i ko su i šta su šta rade duše sitne“.

„Naš protest protiv onog što se desilo Stefanu i Milošu, svemu onome što nam se u poslednje vreme dešava, nije se završio. Blokade jesmo sklonili, ali u svima nama je još uvek gnev. U nedelju 8. januara, na drugi dan Božića, okupićemo se u Štrpcu ispred Doma kulture, u 12 časova. Jedinstveno i zajedno poslaćemo poruku da nam je dosta terora i mržnje, da samo želimo mir i da budemo svoj na svome! Mir Božiji, Hristos se rodi“, poručio je Jevtić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar