Još jedan dinamičan dan srpske diplomatije u Njujorku

Šef srpske diplomatije imao je u jednom danu kraće ili duže susrete sa čak 27 ministara spoljnih poslova, tokom kojih su dotaknute teme iz oblasti bilateralne saradnje, ali i aktuelne geopolitičke teme, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je imao duže bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Svete Lusije, Malte, Jermenije, Senegala, Somalije, Kuvajta, Gruzije, Laosa i Kostarike.

Ti razgovori su bili prilika za iznošenje konkretnih predloga za unapređenje bilateralne saradnje, kao i za razmenu informacija i stavova o najvećim međunarodnim izazovima današnjice, kao što su kriza u snabdevanju hranom i energentima.

Jedna od dominantnih tema i u jučerašnjim razgovorima bila je situacija na Kosovu i Metohiji i nastojanje Srbije da se, u skladu sa međunarodnim pravom, mirnim i političkim sredstvima, izbori za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa.

Potpisana su još dva međunarodna sporazuma – o saradnji u oblasti sporta sa Kuvajtom i saradnji u oblasti poljoprivrede sa Senegalom.

Šef srpske diplomatije je bio pozvan i da učestvuje na skupu „Mladi ministri spoljnih poslova“, čiji je domaćin bio ministar Pakistana. O svojim iskustvima na čelu nacionalnih diplomatija, ali i ulozi uspešnih političara nove generacije u kreiranju miroljubivih i stabilnih geopolitičkih odnosa, govorilo je deset ministara.

Na skupu su, osim ministra spoljnih poslova Srbije i domaćina iz Pakistana, učestvovali predstavnici Mađarske, Češke, Katara, Kanade, Lihtenštajna, Litvanije, Paname …

Drugi radni dan u Njujorku ministar Selaković završio je trilateralnom radnom večerom sa šefovima diplomatija Grčke i Kipra.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar