Jапанска влада објавила план о упућивању војне помоћи инострaнству

Јапанска влада је прошле недеље објавила да ће успоставити нови систем за пружање финансијске и материјалне помоћи пријатељским страним земљама у сврху јачања њихових оружаних снага.

У склопу свог све одлучнијег одступања од деценијске пацифистичке политике, Токио ће оформити фонд из којег ће бити упућивана помоћ за јачање одбране индо-пацифичких земаља.

Мада детаљи нису саопштени, досадашња искуства сугеришу да ће та помоћ, формално названа „прекоморска помоћ за безбедност“ (ОСА), бити пружана првенствено у форми повољних кредита за куповину наоружања, вероватно јапанских произвођача, као и бесповратну материјалну помоћ у војној опреми и залихама.

Њен званични циљ је да омогући одржавање мира, стабилности и безбедности засноване на међународном правом у региону Индо-Пацифик, али и подржи борбу против елементарних непогода и спровођење операција за одржавање мира.

У јапанским медијима се као будући примаоци те војне помоћи за сада помињу државе попут Филипина, Малезије, Бангладеша и Фиџија, али треба поменути да је јапанска влада кроз програме обуке и размене људства и бесповратна давања помагала и оружане снаге Камбоџе, Индонезије и других земаља.

Сматра се да ће Токио кроз програм ОСА најпре настојати да државе примаоце опреми својим радарима, системима везе, бродовима и извиђачким авионима, односно, да ће она бити усмерена пре свега на јачање морнарице земаља партнера.

Тиме жели да им омогући да контрирају појачаном присуству и деловању кинеских војних ефектива и рибарских бродова у близини обала тих држава.

ОСА је део шире националне стратегије безбедности коју је влада усвојила у децембру прошле године. У фискалној 2023. Влада у Токију је за њу одвојила две милијарде америчких долара.

Наоружавање страних земаља део је нове јапанске безбедносне и спољне политике формулисане током владе покојног премијера Шинза Абеа, а продубљене након почетка рата у Украјини под вођством премијера Фумија Кишиде, у склопу које је Токио кренуо и у развој војне индустрије, дуплирање војног буџета и куповину и производњу офанзивног оружја, као што су крстареће ракете средњег домета. Она сада чак укључује и разматрање могућности да се војна помоћ упути и земљама које су захваћене ратом.

Тај политички курс представља очигледан заокрет у односу на вишедеценијску послератну политику мирољубиве коегзистенције и решавања међународних спорова дипломатским путем, која је подразумевала уздржавање од набавке офанзивног наоружања и извоза оружја, посебно земљама захваћеним сукобом.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar