Јаков Милатовић – економиста са Оксфорда који је прекинуо владавину ДПС-а дугу три деценије

Јаков Милатовић добио је поверење грађана Црне Горе и тиме прекинуо више од три деценије дугу владавину Демократске партије социјалиста.

Милатовић је рођен 7. децембра 1986. године у Подгорици, где је завршио основну школу и Гимназију „Слободан Шкеровић“ са дипломом „Луча“.

Још у гимназијском Годишњаку предвидеo je будућност, наводећи да ће постати „предсједник драге нам државе или неко баш битан“.

Основне студије економије завршио је на Економском факултету Универзитета Црне Горе, са просечном оценом 10 и био је студент генерације.

Као стипендиста америчке владе провео је једну студијску годину на Универзитету савезне државе Илиноис, као стипендиста аустријске владе један семестар на Универзитету за економију и бизнис у Бечу, а као стипендиста Европске комисије једну студијску годину на Универзитету у Риму.

Магистарске студије у области економије завршио је на Универзитету Оксфорд и био је стипендиста британске владе.

Са супругом Миленом има троје деце – Сару, Ану и Давида.

Банкарска каријера

Милатовић је каријеру започео у НЛБ банци у Подгорици као део тима за управљање ризиком. Затим је радио у Дојче банци у Франкфурту, у тиму за процену кредитног ризика земаља, са фокусом на земље Централне и Источне Европе.

На председничким изборима био је кандидат покрета „Европа сад“, који је у јуну прошле године формирао са колегом из владе министром финансија и социјалног старања Милојком Спајићем након што је тој влади изгласано неповерење.

Најпре је кандидат тог покрета био Спајић, али је његова кандидатура за председничке изборе одбијена, када је утврђено да има двојно држављанство, односно поред црногорског и држављанство Србије што је услов за дисквалификацију.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar