Izveštaj EP o Kosovu i Metohiji – poziv na normalizaciju odnosa i primenu postignutih sporazuma

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su izveštaj evroposlanice Viole fon Kramon o Kosovu i Metohiji, sa 469 glasova za, 96 glasova protiv i 72 uzdržana.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Evropski parlament je ponovio važnost „konstruktivnog angažovanja“ obe strane na postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, i podsetio na neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma u dijalogu, uključujući i formiranje ZSO. 

Usvojenim izveštajem, koji je tako dobio formu ovogodišnje „Rezolucije Evropskog parlamenta o Kosovu“, ponavlja se poziv EU da usvoji odluku o bezviznom režimu za građane KiM.

Ponovo se izražava i žaljenje zbog činjenice da pet država članica EU još nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i one se ponovo pozivaju da to učine.

Evropski parlament usvojenim dokumentom u potpunosti podržava zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope, prima k znanju nameru Prištine da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u toku ove godine, ali i upozorava da „ne postoji brza procedura“ i da je normalizacija odnosa sa Beogradom neophodna za napredak u evrointegracijama.

Evroparlamentarci izražvaju žaljenje zbog odluke Prištine da onemogući glasanje na teritoriji KiM na izborima održanim 3. aprila.

Priština je pohvaljena od strane Evropskog parlamenta zbog usklađivanja sa pozicijama EU i sankcijama protiv Rusije.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas i rezoluciju kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali i zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije, i to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar