Izraelski poslanik Toporovski: Kako je Vučić sprečio treći svetski rat

Boaz Toporovski je u tekstu pod naslovom „Kako je srpski predsednik Aleksandar Vučić zaustavio treći svetski rat“ naveo da, s obzirom na trenutnu globalnu situaciju, postoji potreba za „jakim, zdravim i umerenim vođstvom, da se manevriše između različitih interesa, čime se sprečavaju ratovi i doprinosi međunarodnoj stabilnosti“, ali i da svaka greška oko Kosova može dovesti do sukoba Zapada i Istoka, Rusije i NATO-a, Kine i SAD, imajući u vidu da se Rusija protivi nezavisnosti Kosova.

„Zamislite sledeći scenario: dečak je ranjen na Kosovu dok je nosio badnjak. Dečak je preminuo od zadobijenih povreda u bolnici, a Srbija mora da odgovori i odlučuje da pošalje vojne snage na granicu. Kao odgovor, NATO šalje trupe. Vojnik NATO-a poginuo je od slučajnog metka ispaljenog tokom sukoba vojski. NATO mora da reaguje, a onda Rusija interveniše. Dok su oči sveta uprte u Ukrajinu i Kosovo, Kina napada Tajvan. Počinje treći svetski rat. Da li vam to zvuči nerealno?“, pita Toporovski u tekstu.

Naveo je da između Beograda i Prištine traju napetosti zbog provokacija Prištine uperenih protiv srpske manjine i podsetio da je policajac pre nekoliko dana bez ikakvog povoda pucao na dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina i dodao da je sve veći pritisak srpske javnosti na vlast da zauzme oštriji stav zbog takvog ponašanja Prištine.

„Siguran sam da Kosovo ima svoja objašnjenja, ali kako može opravdati kontinuirano maltretiranje srpske manjine?“, upitao je Toporovski, koji nije samo poslanik Kneseta već i predsednik frakcije Ješ Atid i koordinator opozicije.

On je u autorskom tekstu naveo da Beograd, za razliku od Prištine, ulaže značajne napore da spreči treći svetski rat, a kao argument navodi događaje iz decembra, kada su stotine Srba na KiM postavile blokade na putevima koji vode prema centralnoj Srbiji, a srpska vojska bila u stanju pripravnosti.

„Suprotno tvrdnjama da će Srbija započeti rat, Vučić je otišao na granicu kako bi razrešio spor i postigao dogovor koji je sprečio eskalaciju. Oslanjao se i na pomoć američke administracije, koja je uvidela težinu potencijalne krize. Vučić je pokazao šta je liderstvo“, piše Toporovski.

Ocenio je da se političko liderstvo meri sposobnošću da se narod vodi u pravom smeru, a ne po tome da mu se ugađa.

„Vučić je postupio na taj način zato što je verovao da je to ispravno za budućnost Srbije i regiona“, zaključio je Toporovski.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar