Избори у Црној Гори – најнеизвеснија председничка трка до сада

Док се сређују утисци и разматра да ли је ишта ново понуђено бирачима, опште мишљење је да ови избори неће проћи без другог круга. И то би били први председнички избори у тродеценијској доминацији ДПС-а, који би били завршени у другом кругу.

У сваком случају, сутра ће више од пола милиона гласача моћи да се изјасни о седам председничких кандидата, после кампања које су биле необично кратке.

Пред бирачима је избор – а међу седморо кандидата за председника је и једна посланица, која би, ако победи, била прва председница Црне Горе, затим један инфлуенсер, па лидер великог фронта који је и допринео променама 2020. али се одрекао учешћа у власти, и актуелни председник државе, који у својој каријери већ има седам премијерских и два председничка мандата.

Предизборне кампање, јавност сматра, никада нису биле краће, а рекло би се ни умереније. Кључне поруке су послате, а ефекти ће већ сутра бити видљиви.

Ни представљање председничких кандидата у медијима није прошло баш уобичајено – има оних који су двојици лидера замерили што су за дуел, изабрали једну приватну телевизију, а дебате кандидата на јавном сервису обележо је, сада већ, популарни “случај штоперица”, односно, наступ једног кандидата који је уместо два минута, имао 44 секунде вишка, иако је менаџмент, реагујући на наводе о фаворизовању тог кандидата, нагласио да је реч о техничким проблемима као и да су сви кандидати имали по 20 и вше секунди него што је било предвиђено.

Председнички избори одржавају се у сенци најављених парламентарних избора, које Ђукановић сматра најбољим решењем за излазак из парламентарне кризе, па их је расписао за 11. јун, а актуелна парламентарна већина на то реаговала захтевом да Уставни суд реагује.

Сутра су од 7 до 20 сати отворена биралишта, а прве прелиминарне процене резултата Цеми је најавио за 20.30.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar