Изабрани кандидати за Високи савет судства и тужилаштва

Седницу је водио председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Владимир Ђукановић. Кандидати који су добили 12 или више гласова, односно који су изгласани двотрећинском већином, за ВСС су Јелена Вучковић, Никола Бодирога, Марина Грбић, Растко Брајковић, Александар Поповић и Срђан Стефановић.

Као кандидати за Високи савет тужилаштва прошли су Мирослав Ђорђевић, Предраг Ћетковић, Весна Луковић, Владимир Симић, Ненад Тешић, Јелена Глушица и Бојан Петровић.

На претходној седници која је трајала више од десет сати представила су се 22 кандидата за ова два тела, односно 11 за Високи савет судства, четири за Високи савет тужилаштва и седам кандидата који су се пријавили за оба савета.

Одбор треба да предложи Народној скупштини по осам кандидата за Високи савет судства и Високи савет тужилаштва од којих ће Народна скупштина двотрећинском већином бирати по четири истакнута правника за ова два правосудна органа.

Новим правосудним законима је прописано да ће ВСС чинити четири истакнута правника, шест изборних чланова из реда судија, као и председник Касационог суда, а чланови ће између себе бирати председавајућег.

С друге стране, чланови ВСТ ће, поред министра правде, бити врховни јавни тужилац, пет тужилаца које бирају јавна тужилаштва и четири истакнута правника, а врховни тужилац ће бити и председник ВСТ.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar