Izabrani članovi RIK-a i sudije

Skupštine Srbije izabrala je i 22 člana RIK i njihove zamenike.

Za sekretara RIK imenovan je Srđan Smiljanić, a za njegovog zamenika Bojan Pudar.

Za poslove statistike u RIK zaduženi su direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević i njegov pomoćnik Vladimir Šutić.

Na sednici Skupštine, prethodno je, razrešen stari sastav RIK.

U obrazloženju Odluke o razrešenju i imenovanju u RIK navodi se da je Zakonom o izboru narodnih poslanika, koji je stupio na snagu 8. februara, propisano da prve izbore za poslanike koji budu raspisani nakon stupanja na snagu ovog Zakona sprovodi RIK u čiji stalni sastav, pored predsednika, njegovog zamenika, 16 članova i njihovih zamenika, ulazi još šest članova i zamenika kojima „mandat traje dok ukupan izveštaj o rezultatima izbora ne postane konačan“.

Poslanici su izabrali 16 sudija za Prvi i Drugi osnovni sudu u Beogradu, Osnovni sud u Mladenovcu i Osnovni sud u Vrbasu.

Poslanici su na sednici izabrali i 29 zamenika javnih tužilaca u 17 javnih tužilaštava u Srbiji, a odlučeno je i da prestane funkcija 19 javnih tužilaca, jer im je istekao mandat.

Na sednici je usvojeno Autentično tumačenje odredbe člana 10. stav 1. Zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, koje je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

U Autentičnom tumačenju se precizira odredba koja se odnosi na tehničke specifikacije interoperabilnosti.

Kako se navodi, „ovu odredbu treba razumeti tako da železničke pruge obuhvaćene proširenom TEN-T mrežom za jugoistočnu Evropu, obuhvataju kompletne železničke pruge od početne do krajnje stanice, kako je to utvrđeno u Uredbi o kategorizaciji železničkih pruga koje pripadaju javnoj železničkoj infrastrukturi, i da ne predstavljaju pojedinačne deonice pruga između stanica, već skup svih deonica pruge“.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar