Истраживање УНДП-а на КиМ: Срби најнезадовољнији политичким кретањем

Политичким смером највећи ниво незадовољства утврђен је међу косовским Србима 54,3 одсто, затим косовским Албанцима 49,2 одсто и припадницима осталих косовских заједница 36 одсто.

Проценат оних који су били неутрални у процени политичког правца Косова био је прилично висок, са 41,4 одсто Срба, 35,5 одсто осталих косовских заједница и 31,1 одсто Албанаца, наводи се у најновијем шестомесечном извештају урађеним анкетирањем око 1.300 особа у новембру прошле године.

Етнички разврстани подаци показују да је осећај сигурности међу Србима у периоду април – новембар опао за 30,8 процентних поена, са 15,3 одсто који се осећа безбедним у новембру 2022. године, у поређењу са 46,1 одсто у априлу 2022.

Највећи осећај сигурности забележен је међу Албанцима са 83,3 одсто а следе припадници других заједница 79,5 одсто чији је осећај безбедности такође опао за 9 процентних поена. 

Према истраживању опао је и број људи спремних да протестује из политичких разлога. У новембру 2022. било их је 24,2 одсто у односу на априлу – 37,6 одсто.

Налази истраживања показују да су незапосленост 29,9 одсто, сиромаштво 21 одсто и цене основних намирница 17,4 одсто три главна проблема на Косову. На четвртом и петом месту су снабдевање електричном енергијом и здравство.

Етнички разврстани подаци показују да  Срби сматрају да су снабдевање електричном енергијом, међуетнички односи и проблем урбаног простора три најхитнија питања, док је за остале заједнице највећи проблем сиромаштво, затим незапосленост и цене основних животних намирница.

За Албанце, незапосленост, сиромаштво и цене основних намирница су три главна проблема на Косову.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar